Cum să te pregătești pentru un interviu pentru job 

Cum să te pregătești pentru un interviu pentru job 

Chiar dacă ai fost chemat la un interviu pentru job, mai sunt câțiva pași până să obții job-ul respectiv. În primul rând, trebuie să tratezi cu seriozitate orice interviu, întrucât acesta este unul dintre cele mai importante aspecte pe care angajatorul le are în vedere în alegerea candidatului care va ocupa postul respectiv. Așadar, îți vom prezenta câteva lucruri pe care să le urmezi, dacă vrei să faci o impresie bună în cadrul interviului.

Cum să te pregătești pentru un interviu pentru job 

  1. Analizează job-ul

Primul pas în pregătirea pentru interviu îl constituie analizarea job-ului. Citește care sunt cerințele și încearcă să descoperi ce caută angajatorul în viitorul său angajat. Întocmește o listă cu abilitățile, cunoștințele și calitățile personale și profesionale pe care le cere angajatorul.

  1. Caută potrivirile

Odată ce ai întocmit lista de cerințe a angajatorului, descoperă care sunt acele cerințe pe care le îndeplinești. Încearcă să întocmești o listă cu zece potriviri între cerințele angajatorului și lucrurile care te califică pentru job. De exemplu, lista poate conține diverse abilități, certificări, calificări, abilități de calculator și cunoștințe de bază.

  1. Studiază detalii privitoare la companie

Înainte de a te prezenta la interviu, este esențial să afli cât mai multe lucruri atât despre job-ul la care ai aplicat, cât și despre companie. Informațiile pe care le știi despre companie/angajator te vor ajuta să răspunzi la întrebările angajatorului și să pui diverse întrebări în cadrul interviului. De asemenea, aceste informații te vor ajuta să descoperi dacă te potrivești în acel loc.

  1. Exersează interviul

Încearcă să-ți imaginezi întrebările pe care ți le va adresa angajatorul și exersează răspunsurile pe care le vei oferi. Acest lucru te va ajuta să te liniștești, să îți temperezi emoțiile, întrucât nu vei fi nevoit să cauți un răspuns potrivit în timpul interviului. Poți ruga o persoană din familie sau un prieten să joace rolul angajatorului.

  1. Pregătește-ți hainele

Nu lăsa pregătirea hainelor pentru interviu pe ultima sută de metri. Asigură-te că hainele pe care le vei purta sunt curate și călcate. Prima impresie – cea vizuală – este extrem de importantă, în special în cadrul unui interviu pentru job.

  1. Coafură și machiaj

Chiar dacă ești bărbat, părul trebuie să fie aranjat pentru interviu. Iar în cazul în care ești femeie, nu doar coafura trebuie tratată cu atenție, ci și machiajul. Atât părul, cât și machiajul, fac parte din aspectul vizual pe care îl vede angajatorul.

  1. Ce să duci cu tine la interviu

Este important să știi ce trebuie să duci cu tine la un interviu și ce nu trebuie. Lucrurile pe care trebuie să le ai asupra ta la interviu includ un portofoliu cu CV-ul tău, o listă cu recomandări, dacă ai, o listă cu întrebări pentru angajator, precum și un pix. Nu trebuie să duci telefonul – sau dacă îl duci, pune-l pe silențios – cafea și gumă de mestecat.

  1. Atenție la etichetă și limbajul non-verbal

Salută politicos recepționerul, secretara, intervievatorul și pe oricine întâlnești la locația interviului. În timpul interviului, ai grijă la limbajul non-verbal, precum este limbajul corpului. Asigură-te că dai mâna ferm, menții contactul vizual, ești atent și îți exprimi interesul pentru discuția cu intervievatorul. De asemenea, încearcă să afișezi o atitudine cât mai pozitivă.

  1. Fii punctual

Asigură-te că știi exact locul unde trebuie să ajungi. De asemenea, este indicat să ajungi la locație mai devreme decât e programat interviul.

  1. Ascultă și pune întrebări

Trebuie să acorzi atenție fiecărei întrebări, pentru a putea răspunde cât mai bine. De asemenea, este important să poți purta o conversație cu intervievatorul și să pui întrebări legate de job.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *