De ce avem nevoie de stabilizatoare de tensiune in case si apartamente

De ce avem nevoie de stabilizatoare de tensiune in case si apartamente

In casele sau apartamentele in care locuim, avem nevoie de aceste dispozitive numite stabilizatoare de tensiune pentru ca tensiunea de alimentare de la retea are tendinta sa fluctueze in sus sau in jos fata de tensiunea nominala de 220 de Volti. E adevarat ca tensiunea pe care o masuram la prize e mult mai stabila decat in trecut, dar tot este nevoie de stabilizatoare, pentru ca exista fluctuatii care, chiar daca nu sunt foarte mari si nici de lunga durata, cu unele exceptii, ele pot afecta aparatele electronice si electrocasnice pe care le folosim in locuintele noastre.

In alte tari, este ceva absolut normal sa folosesti stabilizatoare de tensiune pentru aparate de aer conditionat, centrale termice, frigidere sau chiar televizoare. De ce nu am putea si noi sa luam exemplu de la straini? Exista pe piata diverse modele de stabilizatoare de tensiune. Le gasesti atat in magazine fizice, cat si in magazine online, cum e magazinul E-acumulatori. Mai jos sunt 3 modele din care poti alege, dar mai sunt multe alte modele.

Inainte de a cumpara un stabilizator de tensiune, e bine sa stim pentru ce tip de consumatori il cumparam. Pe spatele fiecarui tip de consumator, cum este de exemplu frigiderul sau televizorul, putem vedea cat consuma, iar apoi ne putem raporta la puterea pe care o poate oferi stabilizatorul pe care il cumparam.

Fiecare aparat este facut sa functioneze la tensiunea standard de la prizele din tara noastra, adica la 220 de Volti. Stiind ca tensiunea are tendinta sa fluctueze spre valori de pana la 250 Volti sau chiar sub 200 de Volti, producatorii de aparate electrice si electronice isi echipeaza dispozitivele cu mici circuite de protectie, astfel incat aparatele sa reziste unor tensiuni intre 200 si 250 de volti. Dar, exista si cazuri in care tensiunile pot depasi aceste limite, iar aparatele se pot defecta.

Stabilizatoarele de tensiune rezolva aceasta problema, ba mai mult, sunt capabile sa furnizeze o tensiune constanta indiferent de tensiunea de intrare si de fluctuatiile care apar in retea. Aparatele pentru care folosim stabilizatoare de tensiune sunt astfel protejate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *