Cu siguranta ai auzit deja de drone, dar poate nu stii exact ce sunt ele. Dronele au fost mult timp utilizate doar in domeniul militar. In ultimii ani, insa, acestea au castigat tot mai mult teren si intre consumatorii civili. Dronele sunt ideale pentru a obtine cadre inedite in vacanta, de exemplu, dar sunt si indispensabile pentru fotografi si producatorii video.
Tehnologia pentru drone este in continua dezvoltare, astfel ca noi modele continua sa apara, din ce in ce mai performante fata de cele deja existente pe piata. Preturile dronelor difera in functie de capabilitati, de la cateva sute de lei pentru modelele amator si pana la cateva zeci de mii de lei pentru dronele profesionale.
Tipuri de drone
In continuare, iti vom prezenta principalele tipuri de drone, in functie de continutul pachetului, de asamblare, de compatibilitatea acestora cu camerele foto si video si de posibilitatea de a le modifica ulterior.
RTF (Ready to fly)
Acestea sunt dronele care se scot din cutie si sunt pregatite de zbor, imediat ce introduci bateria proaspat incarcata in drona si, eventual, este necesar sa montezi elicele. In rest, nu este nevoie de nimic altceva, astfel ca te bucuri direct de achizitie. In general, acestea sunt cele mai ieftine modele de drone. Autonomia si raza de actiune a acestor drone sunt scazute, iar in general nu include camera video si nici nu ofera posibilitatea de a monta una. Totusi, exista si exceptii, adica modele extrem de performante in aceasta categorie.
BNF (Bind and Fly)
In aceasta categorie, sunt inclusele dronele care sunt aproape gata de zbor, nefiind necesara asamblarea sau achizitia de accesorii suplimentare. Totusi, telecomanda (controller-ul) face exceptie, aceasta fiind necesar sa fie achizitionata separat si consolidata la drona. Avantajul unui astfel de model de drona este ca iti poti alege telecomanda dorita, astfel incat sa beneficiezi de multiple optiuni de control in timpul zborului.
DIY (custom made)
Acestea sunt drone pe care ti le proiectezi singur, in functie de componentele pe care le gasesti in comert. Daca proiectul la care lucrezi este complicat, vei avea nevoie de o drona care sa corespunda nevoilor tale speciale.
ARF (Almost Ready to Fly)
Acestea sunt modele create ca raspuns la modelele DIY, adica sunt drone configurabile, care pot fi accesorizate intr-o oarecare masura. Acestea vin in kit-uri pe care trebuie sa le asamblezi singur.
Inregistrarea dronelor pentru zboruri
Desi alegerea modelului dorit este esentiala, trebuie sa tii cont si de legislatia locala. In cazul in care utilizezi o drona fara autorizatie, esti pasibil de amenda sau chiar de inchisoare. Asadar, daca iti doresti sa utilizezi o drona, este necesar sa o inregistrezi la Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR). In cazul in care drona are o greutate la decolare mai mare de 15 kg, este necesar sa obtii un permis de zbor national. Daca drona depaseste 20 kg, trebuie sa o asiguri pentru daune provocate tertilor.
Pe langa autorizatie, trebuie sa obtii cate o aprobare pentru fiecare zbor pe care planuiesti sa il faci in spatiul aerian roman.