Nevoile copilului după divorțul părinților

Nevoile copilului după divorțul părinților

Din păcate, rata divorțurilor este în continuă creștere. Atunci când la mijloc este cel puțin un copil, situația devine și mai dificilă. Chiar dacă și pentru adulți, divorțul este o situație cât se poate de neplăcută, pentru copii această experiență este derutantă, tristă, stresantă și traumatizantă. Copiii au tendința să se simtă vinovați pentru divorțul părinților. Așadar, este important să știi cum să îți ajuți copilul să treacă peste această experiență cu bine.

Cum îi spui despre divorț

Deși este dificil să îi spui copilului că tu și partenerul divorțați, trebuie să fii sinceră față de el. Spune-i copilului tău adevărul despre divorț, întrucât este dreptul lui să știe că părinții lui nu vor mai fi împreună. Evită, totuși, să expui exact motivele care v-au adus în această situație. În schimb, alege variante simple, precum „Lucrurile între noi nu mai merg”. Explică-i copilului că uneori, adulții nu se mai înțeleg, iar cea mai bună variantă în acest caz este divorțul.

Asigură-l pe copil că îl iubiți, chiar dacă voi doi nu vă mai înțelegeți. De asemenea, vorbește-i despre schimbările care vor avea loc în viața lui. Evită să arunci vina asupra partenerului, atunci când îi spui copilului despre divorț.

Cum să îți ajuți copilul să treacă peste divorțul părinților

Separarea sau divorțul este o experiență emoționantă și stresantă pentru toate părțile implicate, însă pentru copii este chiar traumatizantă. Indiferent de vârstă, pentru un copil este dificil, dacă nu chiar imposibil de acceptat că părinții nu mai vor să continue viața împreună. Orice ai face, o astfel de experiență presupune suferință, însă poți să te asiguri că îți ajuți copilul să treacă bine peste aceasta.

În primul rând, pentru a reduce tensiunea din viața copilului tău, trebuie să te asiguri că ai răbdare și că ești dispusă să îl asculți. Copilul trebuie să știe că îi vei oferi în continuare stabilitate și grijă. Pentru aceasta, trebuie să asiguri rutinele necesare pentru tine și copilul tău. În plus, dacă situația permite, este recomandat să păstrezi o relație amicală cu fostul partener. Astfel, vei reduce starea de stres și anxietate a copilului.

Ține cont de nevoile copilului după divorțul părinților

Chiar și când părinții sunt în proces de divorț, copilul are nevoie atât de mamă, cât și de tată. Iată câteva dintre lucrurile pe care și le dorește un copil ai cărui părinți divorțează:

  • Are nevoie ca ambii părinți să se implice în viața lui.
  • Are nevoie ca părinții să se înțeleagă și să nu se certe. Evitați în special certurile din cauza copilului, întrucât acestea îl determină să se simtă vinovat pentru neînțelegerile dintre voi.
  • Trebuie să se simtă iubit de ambii părinți și să îi poată iubi pe amândoi. Trebuie să petreacă timp cu ambii părinți și să se bucure de fiecare moment petrecut împreună.
  • Copilul nu trebuie să fie mesagerul vostru, ci trebuie ca voi să comunicați direct.
  • Nu vă vorbiți unul pe celălalt de rău în fața copilului. Dacă îi spuneți ceva despre celălalt părinte, asigurați-vă că spuneți un lucru bun.
  • Copilul are nevoie să fie crescut și educat de ambii părinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − 6 =