În momentul în care te gândești la o afacere proprie, trebuie să ai în vedere formarea unor relații de afaceri. Fie că este vorba de clienți, colegi, sau chiar de o companie concurentă, relațiile pe care le dezvolți în mediul afacerilor sunt importante. Iar menținerea unei relații de afaceri sănătoase este unul dintre fundamentele unei afaceri de succes.
Indiferent dacă afacerea ta este una mică sau mare, relațiile pe care le ai sunt importante, în special în cazul afacerilor care au la bază oferirea de servicii. În calitate de patron, trebuie să vezi în fiecare client un potențial cumpărător pe termen lung, care, mai presus de a continua să facă afaceri cu tine, va sugera și altor persoane să o facă.
Persoanele au tendința să recomande o companie sau un serviciu pe care îl folosesc și de care sunt mulțumiți. Una dintre cele mai bune metode prin care o companie poate să ajungă la cât mai mulți clienți este reprezentată de referințele primite de la clienții mulțumiți.
Însă construirea încrederii dintre client și furnizorul de servicii reprezintă un proces lung și dificil. Uneori, te poți aștepta ca, în ciuda eforturilor tale, relațiile de afaceri să se distrugă.
Cum să construiești relații de afaceri bune
Din anumite puncte de vedere, relațiile de afaceri nu diferă față de relațiile în general. Așadar, unul dintre cei mai importanță factori în construirea unei relații de afaceri puternice este încrederea. Clienții vor căuta întotdeauna să dezvolte relații cu acele companii în care pot avea încrederea că vor lupta pentru interesele clienților, sau cel puțin nu împotriva lor. În momentul în care această încredere nu există, sau ea dispare, relația în sine este compromisă.
Alături de încredere, există și alți factori pe care trebuie să îi ai în vedere pentru construirea unor relații de afaceri sănătoase. Un factor esențial este satisfacția pentru produsul sau serviciul oferit. În acest sens, trebuie să te asiguri că produsul sau serviciul pe care îl oferi respectă standardele cerute de clienți.
Alt factor este reprezentat de comunicare. În acest sens, este esențial să te asigură că le oferi clienților și potențialilor clienți posibilitatea de te contacta cu ușurință. Un om de afaceri sau o companie care este greu de contactat ridică semne de întrebare persoanelor interesate, astfel că acestea nu se simt în siguranță să facă afaceri cu persoana sau compania respectivă.
Cum să rezolvi disputele din afaceri
În timpul discuțiilor de afaceri, se întâmplă adeseori să apară dispute, întrucât interesele părților implicate pot uneori să fie conflictuale. Însă atunci când se întâmplă acest lucru, este indicat să menții o atitudine profesională și să te abții de la izbucniri. Este recomandat să îți menții calmul și să continui o comunicare directă.
Este momentul să pui capăt unei relații de afaceri?
În cazul în care este evident că o anumită relație de afaceri nu merge, persoanele și companiile implicate trebuie să încerce să încheie relația, înainte de a produce mai multe pagube. Pentru a face acest lucru, trebuie discutată situația, explicat ce nu merge și sugerată o metodă prin care părțile să se retragă din relație. Pentru binele reputației companiei tale, nu te grăbi să ieși dintr-o relație cu un client nepotrivit. Încearcă înainte să ajungi la un compromis.