Cu toții ne imaginăm cum arată o familie fericită. Mai mult chiar, fiecare persoană își dorește să aibă o familie fericită. Însă are fiecare persoană parte de acest vis împlinit? Dacă nu te afli printre cei norocoși, iată care sunt câteva secrete pentru o familie fericită.
Secrete pentru o familie fericită
Bucurați-vă unii de ceilalți
Esența unei familii fericite constă în modul în care vă purtați unii cu alții și cum vă arătați susținerea reciprocă. Asigurați-vă că este bucurie în relațiile și gesturile dintre voi, în interacțiunile dintre membrii familiei. Tratați cu bucurie momentele în care vă vedeți, după orele de școală și muncă și momentele petrecute împreună.
Povestiți
După ce vin copiii de la școală, sau voi vă întoarceți de la muncă, întrebați-i pe copii cum a fost la școală, cum a trecut ziua. De asemenea, povesti-ți-le cum v-ați petrecut voi ziua. Indiferent de cât de obosiți sunteți, arăta-ți-le copiilor că vă pasă de ceea ce fac și acorda-ți-le câteva minute în care să vă povestească despre ziua care a trecut.
Mariajul pe primul loc
Majoritatea oamenilor tind să creadă că odată cu venirea pe lume a copiilor, aceștia trebuie să ocupe primul loc, iar mariajul cade pe locul al doilea. Conform specialiștilor, această gândire este greșită. Mariajul trebuie să fie pe primul loc, întrucât iubirea dintre parteneri trebuie menținută. Cu timpul, copiii vor crește și vor pleca fiecare la casele lor, însă iubirea dintre parteneri trebuie să rămână neschimbată.
Cina în familie
Cina este un moment important și trebuie tratat ca atare. Este momentul în care familia poate să stea împreună, să creeze o conexiune între membrii ei.
Relaxare de seară
Puneți accent pe câte o activitate de relaxare, în fiecare seară. De exemplu, citi-ți-le copiilor o poveste înainte de culcare.
Familia înaintea prietenilor
Pentru a fi o familie fericită, este esențial ca familia să fie mai importantă decât prietenii. Asigura-ți-vă că vă țineți copiii aproape, ocupându-vă de nevoile lor în materie de distracție.
Limitați activitățile extra-școlare ale copiilor
În zilele noastre, copiii au programul extrem de încărcat, astfel că participă la activități extra-școlare de câte șase-șapte ori pe săptămână. Încercați să le asigurați activități suficiente, dar nu exagerat de multe. În schimb, puteți opta pentru activități în familie.
Ritualuri de familie
Creați anumite ritualuri de familie, pe care să le respectați. De exemplu, puteți alege o seară în care să luați cina în oraș, sau o sâmbătă de mâncat pizza. Optați pentru seara de film sau o seară de karaoke.
Mențineți un ton plăcut în conversație
Încercați să păstrați o stare de calm în casă. Chiar și atunci când copiii greșesc și trebuie pedepsiți, evitați să ridicați vocea.
Nu vă certați în fața copiilor
În fiecare căsnicie apar discuții, însă este esențial ca acestea să fie ținute departe de urechile copiilor.
Evitați să lucrați prea mult
Atunci când lucrați prea mult și nu mai aveți timp pentru copii, aceștia vor începe să își interiorizeze sentimentele și să devină nesiguri. Copiii pot crede că nu au valoare în ochii părinților, atunci când părinții nu le acordă suficientă atenție și timp.
Încurajați înțelegerea între frați
În cazul în care aveți cel puțin doi copii, este esențial să încurajați o relație armonioasă între ei.
Comunicarea
O familie fericită are la bază o comunicare deschisă.