Cum pot sti care este cea mai buna saltea pentru mine? Aceasta este o intrebare pe care ne-am pus-o cu totii probabil si, acum mai mult ca niciodata, raspunsul este mai dificil de dat, daca luam in considerare numeroasele tipuri de saltele care exista pe piata. Multe persoane tind sa-si achizitioneze acelasi tip de saltea cu cel anterior de teama de a nu face o greseala sau pentru ca nu sunt siguri de optiunile pe care le au. In plus, cercetarea are nevoie de timp, iar unii dintre noi nu dispun de el. Pentru aceasta, specialistii din domeniu au intocmit o lista cu principalele tipuri de saltele:
– Saltelele innerspring – sunt realizate cu ajutorul unui sistem bazat pe bobine de otel, acoperite cu diferite tipuri de spuma si fibre pentru a oferi confort la suprafata. Calitatea acestor saltele este data de ecartamanent si numarul de bobine utilizate. Cu cat numarul de bobine este mai mare, cu atat patul poate sustine mai confortabil utilizatorul.
– Saltelele cu memory foam – saltelele cu spuma de memorie au fost introduse pentru prima data la inceputul anilor 1990. Oamenii de stiinta de la NASA au inventat conceptul original de spuma vascoasa si elastica si au crezut ca aceasta poate mult mai bine utilizata la produsele pentru consumatori. In functie de producatori stratul superior de spuma de memorie se poate situa intre 2 si 8 cm si este sustinut de un strat mai dens, care nu are proprietati de memorie. Studiile arata de 80-83% dintre cumparatorii de saltele cu spuma de memorie se declara multumiti de achizitia facuta, aducand salteaua cu spuma de memorie ca una dintre cele mai solicitate si apreciate tipuri de saltele. Pe site-urile specializate consumatorii isi pot alege dintr-o gama variata de saltele memory foam, unele dintre ele venind cu proprietati antibacteriene si antialergice.
– Saltelele cu spuma de latex – saltelele din latex au aparut la inceputul anilor ’90 cand firma Dunlop a facut din spuma de latex un produs viabil. Latexul este un cauciuc natural obtinut din arborele de cauciuc (Heva Brasiliensis). El are proprietati intrinseci antibacteriene si deodorizante (anihiland mirosul transpiratiei).
De-a lungul anilor procesul a fost rafinat, dar costurile au scazut prin prisma cantitatii productiei. Saltelele din latex au cea mai simpla constructie, fiind in totalitate create din latex. Acestea ofera avantaje similare saltelelor memory foam, oferind un suport confortabil prin amortizarea presiunilor exercitate.
– Saltelele ortopedice – aceasta este o categorie speciala de saltele, ce pot fi utilizate atat in scopuri medicale cat si de persoanele ce doresc sa doarma pe un suport ferm. Aceste saltele pot fi realizate, intre altele, pe structuri de arcuri Bonell, placa de poliuretan pe celula deschisa sau rulourile de poliuretan successive.
Achizitionarea unei saltele noi poate fi o adevarata experienta, cu zeci de branduri, modele si stiluri si cu noi tehnologii ce apar an de an. Insa alegerea cea mai potrivita o vei face doar cunoscand optiunile si facand o cercetare amanuntita.
Magazinele online pun la dispozitia cumparatorilor o gama variata de saltele, din toate categoriile mentionate mai sus, ce pot fi testate de obicei in showroom.
Citeste si: Cum să obții cel mai bun somn: Sfaturi pentru o igienă a somnului optimă