Pauza de educație fizică la școlari și preșcolari?

Pauza de educație fizică la școlari și preșcolari?

educaţie fizică pentru tineri

O viață activă din punct de vedere fizic (și intelectual) se educă de timpuriu, de la vârstă fragedă. Mai bine zis, educația pentru propria sănătate se face în sânul familiei, împreună cu părinții și eventual frații. Pentru copii, mișcarea și modul de viață activ fizic este esențial atât ca dezvoltare fizică, cât și ca formarea caracterului.

Din momentul în care copiii încep să frecventeze grădinița și mai apoi școala, aceștia adoptă un anumit stil de activitate. Specific curiculei în cauză. În cazul grădinițelor, se știe că „grija” picilor este să combine cuminte învățarea cu joaca și odihna. Referitor la învățăceii claselor primare și în general la elevi, lucrurile stau puțin altfel. Regimul de activitate al elevilor se bazează pe activitatea intelectuală la lecții și doar la orele de educaţie fizică se schimbă accentele.

După cum se cunoaște, capacitatea de muncă atingând un nivel înalt în timpul lecţiilor, conform legilor fiziologice, începe treptat să scadă în urma apariției oboselii. În aceste cazuri ca măsură de profilaxie a oboselii se folosesc pauzele de educaţie fizică.

Este mai importanta o ora de educaţie fizică pentru cei mici?

Conform specialiștilor din domeniul educației, pauzele de educaţie fizică acţionează după acelaşi mecanism ca şi odihna activă, folosindu-se în timpul lecţiilor pentru a reduce efortul static al unor grupe de muşchi şi cel intelectual, a retrage oboseala şi a susţine o capacitate înaltă de muncă. Durata pauzei de educaţie fizică e de 2-4 minute. Fiecare pauză se desfăşoară în încăperile de studii în a doua jumătate a lecţiei şi cuprinde un complex de 4-5 exerciţii fizice repetate de 4-6 ori. Condiția principală este ca aceste săli să fie bine aerisite, deci dacă sunt sunt fixate câteva garnituri etanșare ferestre, acestea trebuie fie îndepărtate, fie geamurile trebuie puțin deschise. Dacă nu este posibil acest lucru, se va ține ușa sălii deschisă sau se va apela la alt sistem de aerisire eficientă.

Pauza de educație fizică este recomandată cu încredere tuturor instituțiilor din sistemul educativ, mai ales școlilor primare, gimnaziilor și liceelor, întrucât pe lângă multiplele beneficii fiziologice, acestea disciplinează viitorii cetățeni și le educă un mod de viață echilibrat.

În concluzie, pauzele de educaţie fizică, alături de celelalte forme de practicare a mișcării au proprietăţi de ameliorare a nivelului dezvoltării fizice, de însănătoşire şi întărire a sănătăţii copiilor. Ele pot servi ca măsuri de profilaxie a oboselii la copii şi ca surse de restabilire şi menţinere la un nivel înalt a capacităţii de muncă ş.a Pentru ca aceste măsuri să fie mai eficiente se cere ca și în condițiile de acasă să se acorde o atenție suficient de mare acestui domeniu important al educației la copii, urmând ca și cadrele didactice din domeniul educației fizice să beneficieze de susținerea instituțiilor sanitare în acest sens.
Gradinita Princess – Gradinita Privita din Bucuresti Sector 3 .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =