Intr-adevar, antrenamentele care utilizeaza miscari dinamice, de intensitate ridicata si intregul corp sunt excelente pentru forta si sanatate, cu conditia ca organismul sa functioneze corect, iar practicantii sa foloseasca tehnica corecta.
Antrenorii de fitness inteleg avantajele combinarii miscarilor functionale cu exercitii intense, cum ar fi gimnastica, halterele, alergarea sau folosirea aparatelor de vaslit, presa picioare, etc.. Dar nu putem ignora riscul de durere sau ranire din aceste antrenamente in cazul in care miscarile nu sunt efectuate corect si dezechilibrele musculare pot face ca organismul sa nu functioneze optim.
Toate antrenamentele de forta au un lucru in comun: necesita o functionare maxima a centurii pelviana (picioarele, soldurile, pelvisul, partea inferioara a spatelui) si coloana vertebrala toracica / umar. Aceste centuri superioare si inferioare stabilizeaza si mobilizeaza pentru a permite miscarea. Cu toate acestea, ele sunt, de asemenea, predispuse la dezechilibre cum ar fi inclinarea pelviana anterioara, lordoza lombara excesiva, cifoza toracica excesiva, etc. Astfel, nu este surprinzator faptul ca exercitarea unui exercitiu de mare intensitate, pe intregul corp, pe zonele disfunctionale inferioare sizonele umarului duce deseori la leziuni cum ar fi disfunctia articulara, degenerarea discului, impingerea umarului si artrita.
Structurile soldurilor, pelvisului si coloanei vertebrale lombare suporta stres substantial din miscari cum ar fi ghemuirea, plimbarea, alergarea si saritura. In timp ce aceste exercitii sunt esentiale pentru dezvoltarea puterii, flexibilitatii si coordonarii necesare pentru a excela in multe activitati functionale, acestea pot provoca, de asemenea, dureri de spate si de sold in cazul disfunctiei musculo-scheletice. Un echipament de fitness potrivit este bara tractiuni perete, unde antrenamentele si exercitiile realizate antreneaza muschii trunchiului si te ajuta sa ai o postura corecta. Exercitiile la bare si paralele au un impact puternic asupra intregului corp deoarece toti muschii sunt antrenati.
Pelvisul se roteste in mod natural cu 10 grade inainte, ceea ce ajuta la stabilizarea articulatiilor sacroiliace si a coloanei vertebrale lombare in general. Pe masura ce pelvisul se roteste inainte, partea superioara a spatelui se sfarseste, incurajand spatele inferior sa se arcuiasca. Aceasta arcada a spatelui inferior, numita lordoza lombara, ajuta “blocarea” sau “inchiderea” vertebrelor coloanei lombar, sporind stabilitatea. Aceste miscari ale pelvisului si ale coloanei vertebrale lombare sunt esentiale pentru stabilizarea centurii pelvine atunci cand miscarile functionale se combina cu exercitiile de rezistenta de inalta intensitate.
Una dintre cele mai frecvente dezechilibre musculo-scheletice ale centurii pelvine este o inclinare excesiva pelviana anterioara. Aceasta se caracterizeaza printr-o inclinare descendenta in partea din fata a bazinului si o crestere mai mare decat cea normala in spate.Daca nu este tratat, acest dezechilibru poate afecta miscarea si poate provoca vatamari in timpul activitatilor care suporta greutatea soldurilor si a spatelui inferior.
Una dintre cele mai importante si trecute cu vederea functii ale muschilor din regiunea lombo-pelviana a soldului este capacitatea lor de a incetini si regla forta cu care oasele pelvisului si coloanei vertebrale functioneaza impreuna in timpul miscarii. Muschii fac acest lucru prin prelungirea sub tensiune (cum ar fi benzile de cauciuc care se intind). Cu toate acestea, dezechilibrele musculo-scheletice si disfunctia musculara sau alte disfunctii ale tesuturilor moi pot preveni functionarea musculara asa cum ar trebui. Cand se intampla acest lucru, structurile osoase ale corpului nu sunt controlate in timp ce se misca, provocand stres la nivelul articulatiilor. Disfunctia musculara persistenta poate afecta integritatea articulatiilor, ducand la inflamatie, degenerare, durere si ranire.