La ce să te aștepți de la un interviu pentru angajare

La ce să te aștepți de la un interviu pentru angajare

Fie că ești în ultimul an de școală, ai absolvit de curând, sau ai rămas fără loc de muncă, nu trebuie să fii intimidat de un interviu pentru angajare. Acesta este o oportunitate atât pentru tine, cât și pentru angajator, de a descoperi dacă ești potrivit pentru job-ul respectiv.

Ce este un interviu pentru angajare?

Un interviu pentru job este întâlnirea cu un potențial angajator, în cadrul căreia angajatorul evaluează calificările intervievatului.

Ce să te aștepți de la un interviu pentru angajare?

Interviul pentru job presupune mai multe faze. Așadar, să vedem despre ce este vorba, ca să știi la ce să te aștepți.

  1. Faza de pre-interviu

Înainte de a te prezenta la interviul efectiv, vei fi deja trecut prin câteva faze în cadrul procesului de aplicare pentru job. Aceasta este cunoscută drept faza de pre-interviu. În această fază, îți trimiți CV-ul și scrisoarea de intenție, precum și alte materiale cerute de către angajator. S-ar putea ca înainte de a fi chemat la interviul propriu-zis, să treci printr-un interviu prin telefon cu managerul.

  1. Începutul interviului

În general, interviul pentru angajare are loc la biroul companiei. Odată ce ajungi la destinație, ți se va cere să aștepți până îți vine rândul. Unele interviuri sunt conduse chiar de către managerul companiei angajatoare, în timp ce altele sunt conduse de către angajatul de la resurse umane.

  1. Întrebările

În cadrul interviului, intervievatorul se va prezenta și îți va spune diverse detalii legate de companie sau de job-ul pentru care te-ai prezentat la interviu. Cea mai mare parte a interviului, însă, constă în întrebări care să îl ajute pe angajator să își dea seama dacă ești potrivit pentru job.

  1. Faza de după întrebări

După ce intervievatorul termină întrebările pe care dorește să ți le adreseze, te va întreba dacă ai întrebări pentru el. Așadar, trebuie să fii pregătit pentru această fază și să știi ce întrebări vrei să-i adresezi potențialului angajator. În plus, această fază este încă o șansă pentru tine de a-i arăta angajatorului că ești potrivit pentru job și companie.

  1. Faza post-interviu

După interviul efectiv, are loc faza de după interviu, care durează de obicei câteva zile. Aceasta este faza în care managerul și celelalte persoane implicate în procesul de angajare decid dacă ești potrivit sau nu pentru job. Majoritatea companiilor îți vor oferi un răspuns în aproximativ o săptămână-două după interviu, indiferent dacă răspunsul este unul pozitiv sau negativ. Din nefericire pentru tine, sunt și companii care nu răspund dacă nu ești ales pentru job. În unele cazuri, compania te va anunța să revii pentru o nouă rundă de interviuri.

Interviul în grup

Deși în general interviul pentru angajare are loc între angajator și intervievat, sunt cazuri în care companiile preferă interviurile în grup. Un exemplu de interviu în grup este cel în cadrul căruia angajatorul te intervievează împreună cu alți aplicanți. Este posibil ca intervievatorul să vă întrebe aceleași întrebări pe toți, sau să vă adreseze fiecăruia întrebări diferite.

Un alt exemplu de interviu pentru angajare în grup este acela în care ești intervievat de mai mulți intervievatori în același timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + four =