Cum sa alegi cele mai bune mulgatoare de vaci?

Cum sa alegi cele mai bune mulgatoare de vaci?

Daca ai o ferma de vaci, unul dintre aparatele absolut necesare pentru tine este mulgatoarea de vaci. Exista diverse modele de mulgatoare vaci in comert, dar pentru a te asigura ca totul decurge in mod corespunzator, trebuie sa ai grija ce mulgatoare alegi. Pentru a putea alege mulgatoarea potrivita, trebuie intai sa stii cateva lucruri esentiale despre mulgatoarele de vaci.

Tipuri de mulgatoare de vaci in functie de numarul de posturi

Atunci cand alegi mulgatoarea, trebuie sa tii cont de numarul de posturi pe care le are in dotare utilajul dorit. Pe piata exista, in general, mulgatoare de vaci cu 1 sau 2 posturi. Pentru a lua o decizie privind numarul de posturi necesare, trebuie sa tii cont de cate vaci detii.

O mulgatoare cu un post are capacitatea de a mulge 8 vaci intr-o ora. Aceasta este recomandata pentru o ferma mica, in care sunt aproximativ 10-20 vaci. Pentru fermele cu aproximativ 50-100 vaci, sau chiar mai multe, este recomandat sa se opteze pentru mulgatoare cu doua posturi.

Tipuri de mulgatoare in functie de motor si pompa de vacuum

Atunci cand alegi o mulgatoare de vaci, este esential sa tii cont de motorul pe care il are. Motorul determina forta de suctiune prin care este obtinut laptele din ugerul vacilor. Este recomandat sa optezi pentru motoare electrice, cu alimentatie de 220-230V, cu o putere intre 0.75-1 CP.

Si pompa de vacuum este importanta pentru procesul de muls, intrucat aceasta influenteaza calitatea laptelui si timpul de muls. Majoritatea modelelor de mulgatoare existente au pompa de vid de tip uscat, cu pulsatie pneumatica. Aceasta ajuta la obtinerea la 40-60 pulsatii a aproximativ 170L lapte/minut la absorbtia in vid.

Tipuri de mulgatoare in functie de capacitatea bidonului de colectare

Un rol important in alegerea mulgatoarei il constituie capacitatea bidonului pentru lapte. In general, mulgatoarele de vaci sunt echipate cu bidoane din aluminiu sau inox. Este esential sa te asiguri ca bidonul este prevazut cu o clema de prindere, menita sa fixeze capacul. Majoritatea bidoanelor au o capacitate de 30-40 litri.

Alte caracteristici de care sa tii cont

Alaturi de caracteristicile mentionate anterior, este util sa tii cont si de altele, atunci cand alegi mulgatoarele de vaci. Printre acestea se numara: ergonomia si fiabilitatea, dar si curatarea.

Ergonomia si fiabilitatea sunt caracteristici importante in relatia cu utilizatorul. In general, cuva de vacuum trebuie sa fie la o treime din capacitatea totala a rezervorului pentru lapte. Sunt mai eficiente mulgatoarele care au un opritor la bidon, intrucat acesta impiedica trecerea laptelui din canistra in tancul vacuum. Pentru a facilita transportul mulgatoarei, este recomandat ca aceasta sa fie prevazuta cu roti.

O alta caracteristica importanta a mulgatoarelor de vaci este curatarea. Este imperativ ca dupa fiecare utilizare, mulgatoarele de vaci sa fie curatate cu ajutorul unor substante de curatare care elimina bacteriile si indeparteaza murdaria si petele de grasime.

De unde sa achizitionezi mulgatoare de vaci?

Intrucat mulgatoarea de vaci este indispensabila intr-o ferma, este necesar sa cauti cat mai repede o mulgatoare. O poti achizitiona din Magazinul Ogorul, unde gasesti o varietate de modele disponibile.

aparat de muls bovine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *