Odata cu venirea iernii si scaderea drastica a temperaturilor, unii daunatori intra in hibernare, in timp ce altii incep sa isi caute culcusuri, caldura si surse de hrana in casele oamenilor. De aceea, specialistii recomanda proprietarilor de case sa ia mai multe masuri de precautie anti daunatori inca din timpul toamnei, pentru a-si feri locuintele de soareci, sobolani, gandaci, paianjeni si alti musafiri nepoftiti.
Iata, in randurile ce urmeaza, care sunt principalii daunatori ce iti pot invada casa in timpul sezonului de iarna si cum ii poti tine la distanta!
Soarecele de casa
Soarecele de casa este rozatoarea cea mai frecventa la noi in tara. Acesta tinde sa se cuibareasca in zonele intunecate si izolate, cum ar fi podurile si subsolurile. Desi de foarte mici dimensiuni, soarecii de acest tip pot fi foarte periculosi, deoarece ajung adesea sa provoace daune materiale grave prin mestecarea diferitelor cabluri si fire, crescand astfel riscul de incendii. Totodata, se stie ca soarecii de casa contamineaza alimentele si raspandesc boli, inclusiv salmonella.
Ce trebuie facut pentru a impiedica intrarea soarecilor in casa?
- Sigileaza orice crapatura si gaura din exteriorul casei cu vata de otel;
- Pastreaza curatenie in curte, in special in apropierea casei tale, deoarece soarecilor le place sa se ascunda in dezordine;
- Inspecteaza in mod regulat casa pentru semne de soareci, cum ar fi excremente, ambalaje de alimente deteriorate si materiale roase.
Sobolanul cenusiu (sobolanul norvegian)
Sobolanii cenusii sunt alte rozatoare care au obiceiul ca, odata cu venirea iernii, sa isi caute adaposturi in interiorul caselor, in special in subsoluri, dar si in gramezile de resturi de materiale lasate in apropierea zidurilor exterioare. Se stie ca aceste rozatoare pot sa roada aproape orice – inclusiv tevile de plastic sau de plumb – pentru a obtine hrana sau apa. Sobolanii cenusii sunt, de asemenea, potential purtatori ai multor boli, precum virusul variolei bovine.
Cum pot fi tinuti la distanta?
- Sobolanii cenusii sunt capabili sa patrunda chiar si prin deschideri de doar 3 centimetri. De aceea, trebuie sa inspectezi bine exteriorul casei pentru orice goluri sau crapaturi si sa le umpli cu silicon;
- Elimina sursele de umiditate din spatiile de acces si subsoluri;
- Inspecteaza regulat interiorul casei pentru semne de infestare, cum ar fi excrementele de sobolan sau materialele roase.
Gandacul german (gandacul rosu de bucatarie)
Gandacul german este probabil cea mai des intalnita specie de gandaci din intreaga lume. Aceste insecte prefera sa traiasca in spatii inchise, aproape de hrana si umiditate, iar casele oamenilor reprezinta habitatul perfect. In casa, ei tind sa se plimbe prin pungile de bacanie, cutii si electrocasnice, dar si in bai. Din pacate, gandacii germani pot contamina sursele de alimente si pot raspandi bacterii si agenti patogeni. Mai mult, se stie ca alergenii de la acesti gandaci declanseaza alergii si exacerbeaza simptomele astmului, in special la copii.
Cum poti preveni aparitia gandacilor germani la tine in casa?
- Pastreaza toate suprafetele din casa cat mai curate si lipsite de firimituri sau resturi de mancare;
- Aspira frecvent si arunca gunoiul in mod regulat;
- Acorda atentie bucatariei si bailor atunci cand faci curatenie, in special sub aparatele electrocasnice si in zona chiuvetelor.