Înotul este benefic pentru copii, din multe puncte de vedere. Studiile arată că lecțiile de înot îi ajută pe copii să își îmbunătățească echilibrul și mișcarea. În plus, lecțiile de înot scad riscul de înec la copiii mici cu aproximativ 88%. Fie că ai înscris deja copilul la un curs de înot, sau că încă studiezi ofertele pentru a înscrie copilul la înot, cu siguranță ai o mulțime de întrebări referitoare la înotul pentru copii. Așadar, îți vom arăta ce trebuie să știi înainte să înscrii copilul la înot.
Vrei să înscrii copilul la înot?
Totul începe cu baia
Majoritatea părinților protejează fața copilului de apă în timpul îmbăierii. În schimb, o parte importantă a cursurilor de înot o reprezintă acomodarea copilului cu apa. Așadar, este recomandat să torni apă curată, fără săpun, pe fața copilului tău, în timpul îmbăierii. Astfel, copilul se va obișnui treptat cu apa care îi ajunge pe față și în urechi. Acest lucru îi va fi util copilului în timpul lecțiilor de înot.
Învață-l să plutească
Să înveți să ai încredere în apă este dificil atât pentru tine, ca părinte, cât și pentru copil. Însă capacitatea de a sta întins pe spate și a pluti pe apă este unul dintre instrumentele-cheie ale tinerilor înotători. Poate părea înspăimântător, însă este recomandat să îți așezi copilul pe spate în timpul îmbăierii. Această poziție îl va ajuta pe copil să se obișnuiască să îi fie fața înconjurată de apă. Exersând acest lucru acasă îl va ajuta pe copilul tău să își păstreze calmul și să aibă încredere în apă.
Începe de la o vârstă fragedă
Copiii pot începe lecțiile de înot încă de la vârsta de trei luni. Este chiar recomandat să înceapă de la o vârstă cât mai fragedă, încât astfel vor trece mai ușor peste stadiul de frică pe care majoritatea copiilor o experimentează când sunt în apă. Conform specialiștilor, copiii cu vârste între doi și patru ani experimentează, de obicei, frica de apă. Însă dacă încep lecțiile de înot înainte de a ajunge la această vârstă, copiii vor sări peste această etapă, întrucât vor înțelege că apa este sigură și că este distractiv să fie în apă. În general, copiii mai mici de cinci ani trebuie să fie însoțiți de un părinte în timpul cursurilor de înot.
Apa din bazin să fie la temperatura potrivită
Temperatura apei din bazin și cea din exterior trebuie să fie potrivite pentru lecțiile de înot. Copiii nu pot învăța să înoate dacă apa este prea rece și îi determină să tremure.
Evită obiectele plutitoare
Evită să folosești pentru copilul tău diverse obiecte plutitoare, precum colacul. Acestea îi oferă copilului o falsă senzație de încredere în apă. Astfel, copilul se obișnuiește cu apa mai adâncă, deși nu poate înota din cauza acestor obiecte. În plus, acestea îl învață pe copil să înoate într-o poziție verticală, care este greșită. Copilul trebuie să învețe să înoate în paralel cu apa. Este mai sigur să înoți cu copilul tău, ținându-l la distanță de braț. Astfel, copilul va învăța să înoate corect.
Alege cursul potrivit
Asigură-te că alegi cursul potrivit pentru copilul tău. Desigur că este important ca acesta să fie distractiv, însă pe primul loc este întotdeauna siguranța. Asigură-te că alegi un curs de înot care are siguranța inclusă în planul de lecții. De exemplu, poți alege un curs în care copiii sunt învățați să înoate fără ochelari de protecție. Folosirea acestor ochelari în timpul lecțiilor îi obișnuiește pe copii să poarte ochelari de protecție în apă. Însă în situații de urgență, copilul cel mai probabil nu va avea așa ceva la îndemână. Este important să îl obișnuiești pe copilul tău cu situații apropiate de realitate, astfel încât să poată transfera abilitățile deprinse la cursul de înot în viața de zi cu zi.