Cand poate copilul incepe sa practice sportul

Cand poate copilul incepe sa practice sportul

Pentru multi parinti, una dintre cele mai comune intrebari este cand pot sa inceapa copiii sa practice sportul. Ei bine, in primul rand, trebuie sa stii ca, indiferent de varsta, copiii au nevoie de activitate fizica. Pentru multi copiii, sa ia parte la sporturi organizate este un mod distractiv de a se mentine activi. Insa pentru a se bucura de beneficiile sportului, copiii necesita anumite abilitati, iar unele dintre acestea tin de varsta copilului. Daca un copil nu este pregatit inca pentru anumite sporturi, s-ar putea simti frustrat.

Abilitati necesare pentru ca un copil sa inceapa sa practice sportul

Deprinderea anumitor abilitati precum aruncatul, alergatul si saritul este un proces normal prin care trec copiii. Ei deprind aceste abilitati putin cate putin, insa unii invata mai repede decat altii. Pana pe la varsta de 3-5 ani, copilul tau va deprinde deja cateva dintre aceste abilitati de baza.

Cum afecteaza aceste abilitati capacitatea copilului de a practica sporturi?

Pentru a putea sa practice sporturi precum fotbalul sau atletismul, de exemplu, copiii trebuie sa invete cum sa combine aceste abilitati. De exemplu, sa invete sa alerge si sa arunce in acelasi timp. Acest lucru nu se invata pana cand copilul are aproximativ 6 ani.

Cand copilul este mic, sporturile pot fi simplificate, astfel incat sa ii fie mai usor sa le practice. De exemplu, poti:

  • sa folosesti echipament mai mic;
  • sa inversati rolurile adeseori in cadrul unui sport de tip joc;
  • sa faci jocurile si exercitiile mai scurte;
  • sa faci jocurile sportive mai distractive, pentru a-l determina pe copil sa isi doreasca sa se joace in continuare.

Cand poate copilul incepe sa practice sportul?

Copilul poate incepe sa practice sportul de indata ce detine abilitatile necesare. Incurajeaza-ti copilul sa practice sportul care ii place, dar de asemenea, incurajeaza-l sa incerce si diverse alte sporturi. Acest lucru il va ajuta sa deprinda si alte abilitati.

Cum imi dau seama daca este copilul meu pregatit sa practice un anumit sport?

In continuare, iti vom prezenta cateva abilitati pe care le deprind copiii pana la o anumita varsta, precum si sporturile pe care le pot practica.

De la 3 la 5 ani

Abilitati motorii – la aceasta varsta, copilul poate alerga, sari si arunca si detine un anumit echilibru.

Viziune – copilul nu este matur, urmeaza cu dificultate directia si viteza de miscare a obiectelor.

Invatare – atentie de scurta durata. Invata cel mai bine copiindu-i pe ceilalti.

Abilitati pe care sa va concentrati in aceasta perioada – invatarea abilitatilor de baza. Copilul trebuie sa se distreze jucandu-se si sa incerce lucruri diverse, mai degraba decat sa intre in competitii.

Activitati sugerate – alergare, rostogolire, aruncare, prindere si mersul pe tricicleta.

De la 6 la 9 ani

Abilitati motorii – abilitatile de baza (alergatul, saritul, aruncatul) se imbunatatesc. Se imbunatateste si echilibrul. La aceasta varsta, copilul incepe sa deprinda abilitati mai dificile, precum sa arunce la o distanta mai mare, de exemplu.

Viziune – copilul incepe sa isi imbunatateasca abilitatea de a aprecia viteza de miscare a obiectelor, dar inca are probleme de apreciere a directiei de miscare a obiectelor.

Invatare – atentie de scurta durata. Copilului ii este dificil sa isi aminteasca numeroase detalii si sa ia decizii rapide.

Abilitati pe care sa va concentrati in aceasta perioada – exersarea abilitatilor de baza si invatarea unor abilitati mai dificile.

Activitati sugerate – cursuri de incepator pentru fotbal, inot, alergat, gimnastica, patinaj, dans, sporturi precum tenis, mersul pe bicicleta si arte martiale fara contact.

De la 10 la 12 ani

Abilitati motorii – copilul isi imbunatateste abilitatile dificile, precum sutarea mingii la poarta. Incepe sa invete abilitati complicate, precum lovitul cu mingea de baseball.

Viziune – de la aceasta varsta, copilul este la fel de dezvoltat ca si un adult.

Invatare – atentie imbunatatita. Este mai bun la a-si aminti detalii.

Abilitati pe care sa va concentrati in aceasta perioada – exersarea abilitatilor si invatarea unor tactici si strategii de joc.

Activitati sugerate – cursuri de incepatori pentru sporturi precum baschetul, fotbalul american si hockey pe gheata.

De la 13 la 15 ani

Abilitati motorii – corpul devine mai putin flexibil si incepe sa se instaleze pubertatea.

Invatare – atentie de durata mai lunga. Isi aminteste tipuri si strategii de joc.

Abilitati pe care sa va concentrati in aceasta perioada – abilitati individuale.

Activitati sugerate – sporturi de pista si teren, basket, hockey pe gheata pentru baieti; gimnastica si patinaj pentru fete.

De la 16 la 18 ani

Abilitati motorii – abilitatile sunt apropiate de cele ale unui adult.

Invatare – atentie de durata lunga si memorie buna.

Abilitati pe care sa va concentrati in aceasta perioada – abilitati individuale.

Activitati sugerate – toate sporturile, in functie de interese si preferinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two − 2 =