Mai multe fastfood-uri din Romania renunta la paie din plastic

Mai multe fastfood-uri din Romania renunta la paie din plastic

Cand vine vorba despre paie din plastic, acestea sunt cele mai utilizate obiecte pentru consumarea bauturilor, fie calde, fie reci. Cu toate ca par niste elemente neinsemnate, numarul lor extrem de mare si lipsa reciclarii au un efect devastator asupra mediului. Un studiu din 2017 al ONG-ului de mediu Freedonia a aratat ca numai in SUA se folosesc zilnic 500 de milioane de paie din plastic. Acestea ar putea, unite, sa inconjoare pamantul de 2.5 ori.

Impactul unor paie din plastic

Daca te intrebi de ce sunt atat de rele pentru mediu, trebuie sa stii ca paiele sunt compuse din plastic de tip 5, pe care majoritatea programelor de reciclare nu il accepta. In acelasi timp, plasticul nu este biodegradabil si nu poate fi distrus complet niciodata. Astfel, acesta ajunge sa fie imprastiat peste tot sau, si ma rau. in oceane. De aici ajunge sa raneasca si sa omoare mai multe tipuri de animale.

paie din plastic in mare

Se renunta la plastic, chiar si in Romania

Pentru a face o comparatie, utilizarea de paie din plastic a scazut in SUA in 2018 la 300 de milioane. Este in continuare un numar extrem de mare, insa arata initiativa in scadere, ceea ce este important.

Un grup important din Romania, care detine mai multe companii, a anuntat inlocuirea paielor din plastic folosite pentru toate bauturile. Acestea vor fi inlocuite de paie din hartie. Hartia folosita pentru noile paie provine din paduri administrate in mod sustenabil. Astfel, mediul nu este ranit prin taierea ilegala de copaci pentru hartie, iar acest material va putea fi reciclat.

Este vorba despre grupul Sphera Franchise Group, companie care detine brandurile KFC, Pizza Hut si Taco Bell din Romania si Moldova. Pana in 2020, grupul isi propune sa renunte complet si definitiv la paie din plastic. Va incuraja in continuare un comportament sustenabil, prin optiunea de a nu servi capacul de plastic al paharelor, daca clientii sunt de acord. Asfel, lumea poate renunta si la pai, daca iau masa in restaurant.

Este o initiativa importanta prin prisma numarului de restaurante detinute de companie – in jur de 100. Prin puterea exemplului, grupul va reusi incurajarea altor companii sa renunte la aceste elemente cu impact poluant mare.

Restaurantele de tip fast-food, dar si cafenelele sunt cei mai mari utilizatori ai paielor din plastic. Din acest motiv, o actiune colectiva de renuntare la aceste paie va conta foarte mult. In principal, pentru ca se reduce atat consumul si poluarea, dar si pentru ca cererea de productie va scadea. Productia plasticului presupune de asemenea un factor de poluare cu efect devastator asupra mediului si a aerului pe care il respiram.

Daca vrei sa faci si tu o schimbare la tine acasa, poti inlocui paiele din plastic cu cele reutilizabile, din metal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × three =