Întâlnim la majoritatea asociațiilor noi preluate în administrare sau cenzorat situația neactualizării documentelor asociației de proprietari conform Legii 196/2018.
Deși problema este cunoscută, conducerea asociației justifică neluarea măsurilor de intrare în legalitate prin faptul că avocații costă prea mult, proprietarii nu doresc să aibă costuri suplimentare și bine-cunoscutul “până acum am funcționat așa” sau “la un moment dat o să facem noi singuri actualizarea, că nu pare așa de complicat”.
Internetul e plin de povești de succes despre cât de ușor este să faci actualizarea datelor asociației; nu trebuie decât să depui niște hârtii la judecătorie și gata, ai salvat banii de avocat.
Am avut chiar discuții cu juriști care aveau proprietăți în blocurile administrate și care susțineau că pot face cu ușurință actualizarea asociației. S-au apucat de treabă, însă au renunțat pe parcurs, când au conștientizat numărul de ore necesare actualizării, lipsa cunoașterii unui proces structurat al actualizării, dar și comunicarea necesară cu unii proprietari mai dificili.
Se poate face de către oricine această actualizare? Răspunsul este da, însă nu din prima. Adică, dacă cineva își propune cu adevărat să-și investească timpul în acest demers, mai devreme sau mai târziu va reuși. O să învețe din eșecuri și, probabil, la a doua sau a treia judecare a dosarului va putea să aibă dosarul complet. Statistica nu este încurajatoare, și dacă mai adăugăm că și cu dosarul de actualizare complet și corect întocmit, subiectivitatea judecătorilor poate genera surprize, înțelegem de ce multe dintre asociațiile de proprietari nu sunt actualizate și nici nu sunt prea mulți furnizori de astfel de servicii pe piață.
Până acum am înțeles că este complicat să-ți actualizezi documentația asociației de proprietari, dar aceasta știam deja, fiind unul dintre motivele pentru care conducerea asociațiilor evită să se implice în această chestiune.
Și dacă nu actualizez datele, ce se poate întâmpla? O amendă de la un control aproape inexistent al primăriilor? Adică, cu alte cuvinte: Merită să-mi bat capul cu această problemă sau consecințele sunt nesemnificative?
Întrebarea este corectă, vizând prioritizarea aspectelor care necesită rezolvare în cadrul asociației de proprietari. Dacă nu este urgent și nici important, înseamnă că poate fi amânat pe termen lung. Dar oare sunt consecințele neactualizării atât de nesemnificative?
În primul rând în situația în care un proprietar reclamă asociația la primărie, din varii motive, în urma controlului se va constata și neactualizarea, amenda fiind între 200 si 1000 de lei, acordată președintelui în nume propriu, pentru că era de datoria sa. În mod normal ar trebui ca președintele să fie consiliat de către administrator și chiar de către cenzor despre situația legalității asociației de proprietari. Dacă doriți să beneficiați de administrare compententă și juridic nu doar contabil, sunați la 0723281476 sau accesați https://administratorscaridebloc.ro/
Una dintre consecințe poate fi blocarea contului bancar al asociației de proprietari, cu impact puternic direct în funcționalitatea asociației. Fără acces la contul bancar nu-ți mai poți plăti facturile la furnizori, administratorul nu poate înregistra plățile făcute de proprietari în contul asociației, cenzorul nu poate certifica situațiile financiare (inclusiv lista de întreținere) întocmite de administrator.
O altă consecință poate apărea la acționarea restanțierilor în judecată. Spunem că poate apărea pentru că unele instanțe acceptă și asociații neactualizate, în timp ce altele nu.
Vă lăsăm pe dvs. să judecați dacă merită să intrați în legalitate sau nu.
Dacă doriți să fiți în regulă din punct de vedere juridic, trebuie să știți că pentru actualizare aveți nevoie cel puțin de:
1. Hotărârea adunării generale privind actualizarea, dar și avizarea noului statut și a acordului de asociere, întocmite conform Legii 196/2018.
2. Situația corectă a proprietarilor din bloc, precum și a proprietarilor membri ai asociației de proprietari. Am avut surpriza ca în câteva asociații să aflăm că membrii asociației mai rămăseseră doar 4-5 proprietari mai în vârstă, restul proprietarilor fiind mutați sau decedați, noii proprietari nefiind înscriși în asociație.
3. Extras colectiv de carte funciară și contractele de vânzare-cumpărare ale proprietarilor nou înscriși în asociație.
Având în vedere procedura destul de complexă de actualizare, poate chiar mai complexă decât înființarea asociației de proprietari, este bine să alegeți un furnizor de servicii experimentat pe această nișă, fie că este avocat sau nu.
Noi avem avantajul că nu doar am înființat, dar am și actualizat câteva zeci de asociații de proprietari și putem să ajutăm conducerea asociației pas cu pas, inclusiv fiind prezenți la adunarea generală pentru a le explica proprietarilor ce anume semnează.
Deși dorim să ajutăm, având în vedere cele de mai sus, vom prelua solicitările de colaborare doar pentru asociațiile unde considerăm că implicarea președintelui sau a membrilor comitetului executiv este suficientă pentru a ne furniza toate informațiile necesare întocmirii documentației de actualizare.
Pentru servicii complete de administrare, înființare sau actualizare, în Ilfov, București, Ialomița, Constanța sau Teleorman, scrieți-ne pe email la contact@administratorscaridebloc.ro sau sunați-ne pe mobil la nr. 0723.281.476.