Sanatatea psihica poate fi afectata de meteosensibilitate

Sanatatea psihica poate fi afectata de meteosensibilitate

Vremea mohorata din ultimele zile a afectat o multime de lucruri: traficul, cheful de munca sau scoala si sanatatea psihica. Dupa o iarna grea in care nu prea am avut parte de lumina soarelui, o primavara insorita era bine-venita. Lipsa vitaminei D, oferita de razele soarelui iti afecteaza atat corpul, cat si mintea.

Vremea mohorata nu mai inseamna doar ca trebuie sa te gandesti bine cum sa te imbraci. Si ca probabil vei intarzia oriunde ai vrea sa ajungi. Acum vremea rea este asociata in mod direct cu sanatatea psihica, dar si fizica, din cauza meteosensibilitatii.

sanatatea psihica in functie de vreme

Cum iti afecteaza meteosensibilitatea sanatatea psihica?

Multe persoane simt un simplu disconfort din cauza scaderii presiunii atmosferice. Acest lucru difera totusi de la persoana la persoana, pentru ca multi au dureri de cap in zilele senine, cand presiunea este ridicata.

Daca ati suferit orice fel de accidentare (fractura, rupere de ligamente, intinderi) sau prezentati boli articulare, puteti presemti o furtuna mai bine decat orice barometru sau meteorolog.

Omul este facut in asa fel incat poate functiona perfect normal in orice mediu. Asta in comparatie cu animalele cu sange rece, carora, in sezonul rece si in zilele mohorate le incetineste metabolismul. Sistemul nervos intern al omului este autonom, fiind impartit in 2 divizii:

  • sistemul simpatic: cand este in functiune, creste presiunea sangelui, a batailor inimii si a proceselor metabolice
  • sistemul parasimpatic: cand este in functiune, face exact opusul sistemului simpatic

Dezechilibrul in cadrul acestui sistem intern va avea un impact puternic asupra corpului, care va deveni meteosensibil. Aceasta afectiune se numeste distonie si afecteaza multi oameni, in moduri diferite.

Majoritatea oamenilor care sunt afectati de meteosensibilitate sufera de dureri de cap, urmate de stari de greata si ameteli.

Sanatatea psihica o afecteaza pe cea fizica

In 90% dintre cazuri, cauzele de la baza distoniei se afla in sanatatea psihica. Mai exact, in bolile asociate psihicului. Oamenii ipohondrii, anxiosi sau cu caractere depresive prezinta cel mai des semne de distonie meteosensibila.

Tot in spectrul persoanelor sensibile la aceasta afectiune intra si cei predispusi la schimbari hormonale. Tinerii, adolescentii in preajma pubertatii si femeile insarcinate sau la menopauza vor simti aceste probleme.

Printre simptome sunt incluse si lipsa de concentrare, lipsa motivatiei (sau a “chefului”) si somnolenta excesiva. Pentru a putea trece mai bine peste aceste perioade, specialistii recomanda cateva “rezolvari”:

  • incercati sa va relaxati, de preferat prin terapii cu apa. Faceti un dus, o baie sau incercati sa inotati.
  • Hraniti-va cu mancaruri care contin o cantitate suficienta din toate vitaminele necesare organismului.
  • Odihniti-va. Daca simtiti ca nu puteti duce la bun sfarsit treburile zilei, nu va fortati. Incercati sa intretineti activitati care va relaxeaza si care va binedispun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + seven =