Incendiul de la catedrala Notre Dame: impactul tragediei

Incendiul de la catedrala Notre Dame: impactul tragediei

Incendiul care a ars o buna parte din turnul principal de la catedrala Notre Dame si a prabusit acoperisul reprezinta o pierdere imensa pentru Franta si pentru cultura si istoria omenirii. Multi au numit-o tragedie avand in vedere faptul ca vorbim despre una dintre cele mai importante realizari arhitecturale ale civilizatiei vestice. Impactul este si mai mare cand ne amintim ca aceasta constructie a existat in centrul Parisului de aproape 900 de ani.

De ce este lumea atat de afectata de incendiu?

Catedrala Notre Dame reprezinta mai mult decat o minune arhitecturala a Europei. Aceasta a fost un monolit reprezentativ pentru identitatea franceza, a civilizatiei vestice si a rolului central al Crestinismului in dezvoltarea culturii europene.

Constructia catedralei Notre Dame a inceput in anul 1163 si a marcat aparitia curentului arhitectural gotic. Acest stil fiind incarcat cu insemnatate teologica, comunicand transcenderea si puterea lui Dumnezeu. Scopul construirii acestei catedrale in stil gotic a fost ca designul sa te faca sa te simti minuscul in comparatie cu maretia lui Dumnezeu.

Timp de multe secole, Notre Dame a fost un simbol national pentru poporul francez si Bisera Catolica care a dominat cerul capitalei.

Ce a fost pierdut in incediul de la catedrala Notre Dame?

Autoritatile cred ca incendiul a pornit dintr-un accident, cauzat de renovarile si lucrarile de restaurare care au loc la catedrala. A fost afectata spirala centrala, a carei constructie era formata integral din lemn. Ulterior, acoperisul central s-a prabusit si el.

Printre pierderi s-au inregistrat picturi religioase de marimi mari, din perioada cuprinsa intre 1630 si 1708. De asemenea, mai bine de jumatate dintre picturi au putut fi salvate din catedrala. Cu toate acestea, nu se stie nivelul de degradare, deoarece, chiar daca nu au ars, fumul si apa rezultate au afectat cu siguranta calitatea lor.

Tot in catedrala se aflau si un cui de 24 de centimetri si o bucata de lemn de 9 centimetri, despre care se presupune ca fac parte din crucea pe care Iisus a fost rastignit. Cele doua fragmente erau pastrate intr-o cutie din sticla, insa deocamdata nu se stie ce s-a intamplat cu ele.

Un alt element foarte fragil este orga, care dateaza din anul 1730, fiind compusa din aproape 8000 de tevi si o structura din lemn. In mare parte, aceasta pare intacta, insa nu se stie daca este functionala. Exista o mare posibilitate ca aceasta sa fi fost distrusa din cauza patrunderii apei si a caldurii.

Surprinzator, niciunul dintre geamurile cu vitralii, datand din secolul 13 nu a fost distrus. Aceste elemente decorative erau cele mai predispuse la pericol, dat fiind nivelul crescut de caldura care a fost inauntrul catedralei.

Din fericire, toate statuile de pe acoperisul catedralei au fost coborate pentru a fi restaurate, cu doar o saptamana inainte de izbucnirea incendiului.

Catedrala Notre Dame va beneficia de lucrari de reconstructie, reparatie si restaurare, fiind accesate fonduri ale UNESCO, statului francez, dar si din donatii de la unii dintre cei mai bogati oameni ai lumii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 + two =