Riscurile copiilor care cresc in medii defavorizate

Riscurile copiilor care cresc in medii defavorizate

Este foarte important modul in care iti cresti copiii. Trebuie sa aiba un mediu placut, o alimentatie corespunzataore si o educatie deosebita.

Copiii care cresc in medii defavorizate pot experimenta o imbatranire drastica a cromozomilor. Pana la 9 ani, telomerii copiilor, terminatiile cromozomilor care se scurteaza de fiecare data cand celulele se divid, pot fi la fel de scurti precum cei ai unei persoane de zeci de ani. Si o anumita combinatie genetica pare sa ii faca pe copii sa prospere in medii prielnice, dar sa sufere in medii dure. Telomerii protejeaza cromozomii, deci se crede ca scurtarea lor pe parcursul timpului este responsabila pentru efectele negative ale imbatranirii.

Pe langa modul in care traiesc copiii, mediul social afecteaza chiar si sanatatea acestora. Notterman, un om de stiinta de la  Universitatea Penn State, spune ca faptul ca cei care traiesc intr-un mediu social defavorizat au scurtari timpurii ale telomerilor pana la varsta de 9 ani ar putea fi un argument pentru unele persoane care vor sa intervina devreme in vietile copiilor, prin inscrierea lor la scoals, de exemplu.

Omul de stiinta impreuna cu echipa lui au descoperit ca  anumite mutatii genetice pareau să îi facă pe tineri mai sensibili la mediu, oricare ar fi fost acesta. Cei cu o anumita combinatie de mutatii care codeaza neurotransmitatorii serotonina si dopamina aveau cei mai lungi telomeri cand se aflau in mediul „privilegiat”, si cei mai scurti in mediul defavorizat.

copii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *