Asa cum probabil stii deha, agricultura contine un ansamblu de sectoare, tehnologii, masini si agregate tehnologice. Ceea ce au in comun este solul, care reprezinta principala resursa de productie pentru diversele culturi si pentru cresterea animalelor. In Europa, in functie de tehnologiile utilizate, de nivelul de intensificare al acestora, de specializare, de raporturile cu mediul inconjurator si alte caracteristici, exista diverse sisteme de agricultura.
Sisteme de agricultura
In principal, in Europa exista urmatoarele sisteme de agricultura:
- Durabila
- Conventionala
- Biologica
- Organica
- Extensiva
- De precizie
Agricultura durabila
Agricultura durabila sau integrata este o productie intensiva de produse competitive, care au raporturi armonioase cu mediul inconjurator. Sistemele integrate reprezinta utilizarea stiintifica, armonioasa a tuturor componentelor tehnologice. Acestea sunt caracterizate printr-o activitate productiva multisectoriala, in cadrul careia productia vegetala este intotdeauna in relatie directa cu productia animaliera.
Agricultura durabila reprezinta cea mai buna optiune pentru zonele rurale, intrucat este capabila sa ofere o solutie integrata pentru problemele economice, sociale si de mediu. Pentru a se dezvolta o activitate productiva intensiva, cu rezultate de productie competitive, agricultura durabila necesita cateva masuri. Printre acestea se numara urmatoarele:
- O mare diversitate a culturilor vegetale, precum si soiuri si hibrizi cu potential genetic ridicat.
- Sunt utilizate culturile perene, pentru necesitatile sectorului zootehnic, dar si pentru imbunatatirea si conservarea starii structurale a solului.
- Sunt utilizate materiale organice reziduale provenite, in general, din sectorul zootehnic in combinatie cu ingrasaminte minerale.
- Efectuarea lucrarilor solului, a celor de recoltat si de transport in perioada optima.
Agricultura conventionala
Agricultura conventionala este intensiv mecanizata, are produse competitive, dar se bazeaza in special pe concentrarea si specializarea productiei. Sunt intens aplicae diversele componente ale sistemului tehnologic. Dintre principalele sisteme de agricultura, acesta a fost larg raspandit in Romania inainte de 1989. In prezent, este considerat ca un sistem de agricultura care poate afecta mediul inconjurator.
Agricultura biologica
Agricultura biologica contine rezultate mai putin competitive din punct de vedere economic pe termen scurt, dar superioare din punct de vedere calitativ. Este de nivel mediu intensiv, astfel ca este mai putin agresiv in raport cu factorii de mediu. Este un sistem mai bine armonizat in raport cu mediul inconjurator. Produsele obtinute prin acest sistem de agricultura sunt comercializate pe o piata speciala.
Agricultura organica
Aceasta se deosebeste de agricultura biologica prin folosirea exclusiva a ingrasamintelor organice in doze ridicate. Acestea sunt aplicate tinandu-se cont de specificul local. Au ca menire fertilizarea culturilor si refacerea pe termen lung a starii structurale a solurilor.
Agricultura extensiva
Cunoscuta si sub denumirea de agricultura de subzistenta, aceasta are o productie slab competitiva. Poate afecta mediul inconjurator intr-o oarecare masura, in special prin dezechilibre de nutritie. Ingrasamintele minerale si alte substante agrochimice nu sunt utilizate sau sunt aplicate doar in cantitati mici. Hibrizii si soiurile performante nu sunt raspandite la scara larga. In Romania, agricultura extensiva este practicata de catre producatorii individuali.
Agricultura de precizie
Dintre aceste sisteme de agricultura, cea mai avansata forma de agricultura o reprezinta agricultura de precizie. Aceasta este practicata si in cele mai dezvoltate tari ale Uniunii Europene, precum si in SUA pe suprafete mai restranse. Aceasta are la baza cele mai moderne metode de control a starii de calitate a diverselor resurse de mediu. Implica aplicarea in timp optim a tuturor componentelor tehnologice si astfel detine un bun control asupra potentialilor factori care ar putea degrada mediul inconjurator.