Un nou bebelus poate avea un impact neasteptat asupra familiei. Trebuie sa inveti cum sa-ti pregatesti copilul mai mare pentru venirea pe lume a unui nou bebelus. De asemenea, depinde de tine sa incurajezi o legatura frateasca sanatoasa intre cei doi copii. Lucrurile se schimba complet cand aduci acasa al doilea bebelus, decat cand l-ai adus pe primul. Daca la primul, te-ai concentrat pe refacerea de dupa nastere si pe invatarea grijii pentru bebelus, acum trebuie sa te gandesti si la cum sa intampini reactiile copilului mai mare fata de noul bebelus.
Cum iti pregatesti copilul pentru un nou bebelus?
Pentru inceput, va trebui sa discuti cu copilul mai mare despre venirea pe lume a unui nou bebelus. Arata-i abdomenul tau care creste si roaga-l sa te ajute cu pregatirile pentru noul bebe. Explica-i copilului ca bebelusul va mancam dormi si plange in cea mai mare parte a timpului. Copilul trebuie sa stie ca noul frate sau noua sora nu va fi un partener de joaca pentru inceput.
In cazul in care copilul mai mare va trebui sa se mute in alta camera sau sa elibereze patutul pentru noul membru al familiei, obisnuieste-l cu schimbarea, inainte de a se naste bebelusul.
Cum le faci cunostinta copilului mai mare cu bebelusul?
Dupa ce ai nascut, roaga-ti sotul sau pe cineva apropiat sa il aduca la spital pe copilul mai mare. Da-i bebelusul cuiva drag sa il tina, in timp ce tu ii arati toata dragostea ta copilului mai mare. Poti chiar sa ii oferi copilului mai mare un cadou, despre care sa spui ca e din partea bebelusului. Acesta poate fi, de exemplu, un tricou cu o inscriptie precum “fratele mai mare” sau “sora mai mare”. Dupa ce ajungi acasa, du-ti copilul mai mare in locul sau favorit, precum un loc de joaca, pentru a sarbatori venirea bebelusului.
Cum iti ajuti copilul mai mare sa se obisnuiasca cu un nou frate sau sora?
Varsta si stadiul de dezvoltare al copilului tau afecteaza modul in care va reactiona la aparitia unui nou bebelus. Copiii mai mari sunt mai nerabdatori sa isi intalneasca noul frate sau noua sora, in timp ce copiii mai mici s-ar putea sa fie confuzi sau suparati.
- Copiii mai mici de 2 ani nu vor intelege ce inseamna sa aiba un nou frate sau o noua sora. Vorbeste-i despre noul membru al familiei.
- Copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani se simti inconfortabil sa imparta atentia cu un nou-nascut. Explica-i ca bebelusul va avea nevoie de multa atentie si incurajeaza-l sa se implice. Citeste-i despre bebelusi, frati si surori. Poti chiar sa ii dai o papusa, pentru a ingriji papusa, in timp ce tu ingrijesti bebelusul.
- Copiii scolari ar putea fi gelosi pe atentia multa pe care o primeste un nou-nascut. Discuta cu copilul tau despre nevoile bebelusului. Prezinta-i avantajele de a fi mai mare, precum este posibilitatea de a se culca mai tarziu. Poti sa afisezi lucrari artistice ale copilului tau in camera bebelusului sau cere-i sa aiba grija de bebelus.
Indiferent de varsta pe care o are copilul tau mai mare, asigura-te ca primeste suficienta atentie dupa venirea noului membru al familiei. Cand faci poze sau filmezi, include-l si pe copilul mai mare. Fa-le poze si filmari atat individual, fiecaruia, cat si impreuna.