Se stie inca din timpurile de romani ca suntem un popor de oameni superstitiosi. Cu toate ca avansul tehnicii si evolutia stiintei nu ne-au ocolit, noi, romanii, continuam sa ne ducem lasandu-ne influentati de datini, obiceiuri si vorbe din strabuni, mai mult sau mai putin de actialitate, cu toate ca, pare-se, ele se vor perpetua mult timp si de acum inainte.
Cand vine vorba despre datini si superstitii, se contureaza doua tabere: una ai carei sustinatori continua orbeste traditia, iar cealalta, antagonica, in care scepticii pun orice vorba la indoiala, incercand chiar sa demitizeze obiceiurile stramosilor nostri, aducand argumentele vremii in favoarea expunerii lor. Astfel, undeva la mijloc, se situeaza totusi si o a treia categorie de populatie, intr-o zona relativ gri, unde se gasesc acei oameni care nu neaparat cred intru totul ce ni s-a transmis „din batrani”, dar parca nici nu ar vrea sa se puna in pericol in eventualitatea unei adeveriri a superstitiilor. Asadar, ce ne ramane de facut, credem sau nu in superstitii, ne lasam existenta guvernata de ele, sau mai bine ne luam viata in propriile maini si ne scriem siguri destinul, ori poate avem unul predefinit ?
De la purtatul imbracamintii de culoare rosie in noaptea de revelion, pana la celebrul sarut sub vasc, incercam sa vedem ce ne sfatuiesc batranii nostri sa facem pentru a intra cu dreptul in 2016, un an pe care fiecare dintre noi si-l doreste mai bun, mai promitator si mai plin de realizari decat 2015, care tocmai ne-a parasit. In cele ce urmeaza vom face deci o scurta trecere in revista a obiceiurilor si superstitiilor de incepul de an.
Dupa cum bine stiti cu totii, se spune ca in prima zi a noului an este foarte bine daca, inainte ca cineva sa iasa din casa, sa intre un barbat. Daca primul pas l-ar face o femeie, ar insemna ca pentru tot restul anului ghinionul s-ar abate asupra casei respective. De asemenea, sunt de dorit persoanele brunete, in vreme ce, la fel, blonzii si roscatii aduc cu ei ghinion.
Daca ati apuct sa aruncati spice de grau prin casa in prima zi a anului nou, nu uitati sa le strangeti in manunchiuri pe data de 7 ianuarie, de Sf. Ioan, caci ele va vor feri de boli pentru tot restul anului. Tot pana la Boboteaza se spune ca nu este bine sa spalati deloc haine, momentul in care apele se sfintesc, atunci cand preotii merg pe la casa si pe la fantani si le binecuvanteaza cu ageazma. La fel, nu este indicat nici sa trebaluiti prin casa si optim ar fi ca aceasta sa fie pastrata curata, fara sa necesite noi interventii casnice.
Daca v-ati incheiat socotelile cu 2015, ar fi foarte bine ca toate datoriile sa va fi fost lichidate, sa nu intrati cu obligatii continuare in 2016. Asadar, daca va stiti datori si inca n-ati apucat sa va achitati de responsabilitati, incercati sa faceti in asa fel incat, macar acum, la inceput e 2016, sa le puneti capat. Tot la inceput de an nu este indicat sa faceti cumparaturi, deci sa stricati bani, si nici sa aruncati obiecte din casa, caci se spune ca, odata cuele, va aruncati si norocul pentru 2016.