Carosabilul ud si ploaia reprezinta un real pericol pentru soferi, mai ales pentru incepatori avand in vedere ca la primele drumuri sunt mai timorati si conduc mai incordati. In primul rand este recomandat sa evitati drumurile lungi atunci cand ploua torential. Masina poate derapa foarte usor mai ales atunci cand conduceti cu o viteza mai mare.
In general primavara si toamna ne confruntam cu astfel de probleme daca suntem soferi, iar codul rutier nu prevede anumite reguli sau masuri de precautie in aceste doua anotimpuri. Astfel, noi trebuie sa fim cei precauti si atenti, si trebuie sa avem in vedere faptul ca pericolele de accident cresc atunci cand soseaua este umeda.
In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca stergatoarele functioneaza, insa este necesar sa avem grija sa nu ne distraga atentia.
O problema des intalnita pe timp de ploaie este acvaplanarea. Acest lucru se refera la momentul in care masina intalneste un lac, o balta iar roata masinii pluteste pe apa in loc sa mearga pe asfalt. Atfel, este de evitat sa conduceti prea aproape de marginea carosabilului. De recomandat in aceste situatii este ca atunci cand intalniti o balta sa o evitati sau sa o luati pe mijlocul acesteia.
Trebuie sa stim cum sa utilizam farurile masinii pe timpul ploii. Exista posibilitatea ca farurile sa explodeze. Sunt cazuri in care apa se infiltreaza in faruri si atunci are loc o explozie sau atunci cand diferenta de temperatura dintre caldura degajata de faruri si picaturile reci de ploaie este foarte mare, se poate intampla acelasi lucru. In cazul in care va confruntati cu o ploaie torentiala, puteti sa aprindeti faza scurta si este indicat uneori sa aprindeti si farurile de ceata si proiectoarele pentru a vedea gropile sau pentru a putea fi vazuti de ceilalti soferi de la departare.
Va recomandam ca conduceti cu o atentie sporta in cazul in care va confruntati cu o vreme capriciosa!