Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril

Astazi se sarbatoresc toti cei care poara numele Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.  Cei doi sunt cei mai importanti conducatori ai cetelor de ingeri din cer. Sunt ingeri cu aripi si sabii si iau sufletele oamenilor atunci cand acestia mor si le conduc pe lumea cealalta, in rai sau in iad, in functie de cum a pacatuit fiecare. Ca de orice alta sarbatoare crestina, se spune ca nici azi nu este  bine sa faci unele lucruri.

In ajun sau chiar in aceasta zi, se fac pomeni si se aprind lumanari atat pentru cei vii cat si pentru cei care au murit fara lumanare. Finii merg la nasi cu colacei si…un obicei in aceasta zi este acela al coacerii turtei arietilor. Se coace o turta din faina, grau sau malai care se spune ca este purtatoare de fecunditate. Dupa coacere, turta respectiva se arunca intre oi. Daca aceasta cade cu fata in sus, inseamna ca oile vor fata miei sanatosi, iar daca turta cade cu fata in jos, este semn ca le va merge rau.

Se mai spune ca in aceasta zi nu sunt permise sub nicio forma indeletnicirile casnice sau munca de orice fel. Cine va incalca aceste reguli, se spune ca va avea parte de chinuri groaznice inaintea mortii.

mihail si gavril

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eight + 16 =