Retelele de Social Media au pornit de la a fi o simpla metoda de comunicare si distrubuire de imagini, la adevarate unelte de marketing, prin care multi influenceri reusesc sa isi castige traiul. Mai mult, promovarea prin campanii Social Media este o alta practica foarte eficienta si intalnita peste tot. Principiul este simplu: notorietatea inseamna bani, asa ca, cu cat ai un numar mai mare de urmaritori si like-uri, cu atat vei fi mai bine platit pentru diferite servicii, de catre companii mari.
Pana acum, Facebook a fost in topul acestor tipuri de utilizari, insa in ultimii ani, acesta a pierdut dramatic la capitolul utilizatori, majoritatea internautilor preferand Instagram.
Insa, Instagram a inceput sa scoata optiunea afisarii numarului de like-uri de la postari, ca parte a unui experiment pe care il testeaza in Australia si Canada, inainte de a-l lansa la nivel global si a schimba modul in care utilizam Social Media. Schimbarea presupune ascunderea numarului tau de like-uri de la psotari pentru alti utilizatori. De asemenea, nici tu nu vei putea sa vezi cate like-uri fac prietenii tai sau vedetele pe care le urmaresti.
De ce se schimba Social Media?
Principalul scop al acestui experiment este de a crea un mediu fara presiune, unde oamenii se simt confortabil sa se exprime. Ideea suna foarte bine, in special cand stim cata anxietate – si chiar depresie- cauzeaza Social Media prin impunerea unor standarde nerealiste. Insa ce vor fac cei care castiga bani din asta?
Ei bine, directorii Instagram insista ca aceasta schimbare nu va insemna sfarsitul influencerilor, deoarece brandurile si companiile vor putea in continuare sa vada cate like-uri si vizualizari exista pentru postari. Asta pentru ca schimbarea nu va afecta creatorii de continut de pe Instagram, prin alterarea metodelor de masurare precum Insights sau Ads Manager.
Asadar, nu exista motive de ingrijorare prea mari, pentru niciuna din parti – atat utilizatori obisnuiti, cat si influenceri. In plus, Instagram sustine ca ideea se afla inca intr-o faza incipienta de testare, care este temporara, iar in decizia finala se va tine cont de feedback-ul oferit de utilizatori.