Scurt ghid – cum alegi un rotopercutor

Scurt ghid – cum alegi un rotopercutor

Daca ai ajuns in situatia de a avea nevoie de un rotopercutor, cel mai probabil esti cu totul bulversat de gama foarte variata de produse si modele disponibile pe piata. Cum sa alegi unealta electrica ce ti se potriveste cel mai bine? Incerc sa iti ofer cateva lamuriri in randurile urmatoare.

Rotopercutorul face parte din categoria sculelor electrice profesionale si poate fi folosit in diverse scopuri. De regula se utilizeaza in constructii, dar si pentru prelucrarea lemnului sau gaurirea metalelor; se dovedeste foarte practic, de asemenea, in aplicatii casnice.

In cazul in care consideri ca o asemenea investitie nu se merita si ca mai bine cumperi o masina normala de gaurit, afla ca un rotopercutor are o puterea mult mai mare de gaurire si ca poate patrunde fara probleme prin suprafete dure precum pereti din caramida, tevi, beton, otel, tavane sau pardoseli.

Clasa de utilizare

La fel ca si oricare alte scule electrice, rotopercutoarele se impart in 3 mari categorii: hobby, semiprofesionale si profesionale.

Daca nu vei folosi decat rareori rotopercutorul pentru mici interventii pe langa casa, ocazional, o unealta profesionala va fi o investitie nejustificata. In acest caz, de preferat este sa te orientezi catre un echipament de tip hobby, pentru operatiuni simple de gaurire a diverselor suprafete.

Presupunand ca esti un utilizator ceva mai experimentat si ca vei folosi rotopercutorul mai des, fie in interes personal, fie profesional, vei sti mai exact ce sa cauti. In aceasta situatie vei opta pentru un rotopercutor semiprofesional sau profesional, cu performante sporite. Iti ofer si o recomandare: alege un rotopercutor Bosch si nu vei regreta investitia facuta.

Performante

Fara indoiala conteaza si acestea foarte mult. Puterea, numarul de turatii, tipurile de operatiuni ce pot fi realizate cu rotopercutorul trebuie sa fie elementele carora sa le acorzi mai multa atentie, pentru a achizitiona o unealta care sa se dovedeasca eficienta si performanta.

Ergonomie

Probabil ai mai lucrat cu diverse alte scule electrice. Daca pozitia lor de utilizare era incomoda, daca manerele nu erau pozitionate corect si daca folosirea respectivelor unelte era destul de dificila din cauza greutatii lor, cu siguranta eficienta si performantele lucrarilor realizate aveau de suferit.

Asigura-te ca alegi un rotopercutor comod, de care sa te poti servi fara probleme, chiar daca esti un utilizator nu tocmai experimentat.

Tipul de alimentare

Aici ai doua optiuni: versiunile cu acumulatori si cele cu fir. Primele ofera o autonomie limitata si un plus la capitolul mobilitate, in timp ce la rotopercutoarele cu fir ai mai putina mobilitate (in limita lungimii cablului de alimentare), insa nu esti restrictionat din punct de vedere al autonomiei de lucru. Alege in functie de propriile tale nevoi, produsul potrivit.

Pret

Este probabil cel din urma factor de avut in vedere atunci cand alegi o asemenea unealta. Calitatea produsului trebuie sa fie insa pe masura investitiei, intrucat vei face pur si simplu o risipa de bani daca vei cumpara un rotopercutor de calitate indoielnica, ce se va defecta in scurt timp si pe care va trebui sa il inlocuiesti.

Cu aceste lucruri in minte, atunci cand te vei vedea pus in situatia de a achizitiona un rotopercutor vei sti ce sa alegi si la ce detalii sa fii atent. Recomandarea mea ramane un rotopercutor Bosch – brand-ul e cunoscut pentru calitatea produselor pe care le ofera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

20 − 17 =