Terapia masajului are mult mai multe beneficii, decat doar a fi un lux. Astfel, masajul devine o investitie nu numai in bunastarea personala, ci si in aspectul exterior al persoanei.
Putine persoane privesc masajul drept un tratament medical, de multe ori amanand momentul mersului la salon. In trecut, inca de inainte de Hristos, masajul a fost folosit ca o forma de tratament medical, astfel putand sa vindece o luxatie sau un muschi prea incordat. Un exemplu foarte simplu ar fi sa va rugam sa va ganditi ce faceti atunci cand va loviti sau cand va doare ceva: frecati zona, ati raspunde, dar exprimarea corecta este “o masati”.
Acum ca ati inteles ce inseamna, de fapt, masajul, haideti sa ne gandim la beneficiile generale ale acestui tip de tratament.
In primul rand, masajul ajuta la disparitia crampelor musculare, a carceilor, si a febrei musculare datorata de exercitiile prea puternice. Prin masaj, sangele este pus in miscare, iar muschii incep sa se refaca. Atunci cand avem un carcel, cel mai bine este sa masam puternic zona, deoarece acestia reprezinta noduri realizate prin “imbolnavirea” tesutului muscular.
Perioada de recuperare dintre sedintele de fitness se micsoreaza. Cu cat avem parte de mai mult masaj, cu atat ajutam mai mult muschii sa se pregateasca pentru o noua sesiune de exercitii. Dupa cum spuneam, masajul ajuta la circulatia sangelui, astfel incat muschii se refac mai repede, iar exercitiile de remodelare corporala pot fi reluate mai rapid.
Atunci cand apelam la remodelarea corporala, muschii sunt lucrati foarte tare, isi pierd din elasticitate si au mai putin timp de refacere intre sedintele de exercitii. In acest caz, masajul are scopul de a ajuta la mentinerea flexibilitatii muschilor si la vindecarea micro-ranilor care apar pe suprafata muschilor, ei vindecandu-se mai rapid, iar durerile fiind puternic minimalizate.
In general, masajul are scopul de a imbunatati, pe langa sanatatea corporala, si pe cea mintala. Masajul ne ajuta sa ne relaxam dupa o perioada stresanta. Prin masaj, se elimina hormonii serotonina si oxitocina, care vor ajuta la disparitia starilor de depresie si de anxietate. De asemenea, masajul are efecte pozitive asupra persoanelor care au suferit operatii majore sau care trec prin tratamente traumatizante, precum chimioterapia.
Masajul, impreuna cu o alimentatie corespunzatuare si cu exercitii de relaxare, ajuta la reducerea durerilor si a simptomelor sindromului premenstrual. Pe langa acestea, masajul stimuleaza formarea celulelor albe, imbunatatind sistemul imunitar al unei persoane. Reduce hormonii numiti cortisol, scade tensiunea, micsoreaza intensitatea durerilor, imbunatateste comunicarea dintre creier si celulele de la suprafata, astfel avand un efect pozitiv puternic, sistemul imunitar se intareste, iar bolile specifice inceteaza sa mai apara.
Recomandat ar fi sa avem parte de terapia prin masaj o data pe saptamana, daca nu mai des, pentru a putea mentine efectele pozitive asupra corpului pentru o perioada indelungata. Veti observa ca dupa sedintele de masaj va veti simti mai usori, mai relaxati, mai fericiti si pregatiti sa o luati de la capat cu exercitiile si cu munca. Este important sa apelati la specialistii in masaje, deoarece ei au o experienta foarte mare in masajul in functie de problemele pe care spuneti ca le aveti si, in plus, este posibil sa va ajute cu afectiuni de care nici nu stiati ca suferiti.