Termoterapia si sanatatea

Termoterapia si sanatatea

Termoterapia, sau terapia cu caldura, reprezinta un tratament de vindecare a durerilor, dar si imbunatateste starea generala de sanatate. Aceasta se poate face cu ajutorul prosoapelor calde, a apei calde, a ultrasunetelor si a multor alte metode. Beneficiile se observa asupra persoanelor care sufera de artrita si de muschi intepeniti, dar si a celor care sufera de rani ale tesuturilor sau de dureri. Una dintre cele mai frecvente afectiuni care se trateaza cu ajutorul termoterapiei este artrita reumatica.

Dintre beneficiile acestui tip de terapie, numim cresterea flexibilitatii incheieturilor, reducerea durerilor, reducerea spasmelor musculare, disparitia inflamatiilor, imbunatatirea circulatiei sangvine etc..

Termoterapia se realizeaza, de obicei, prin contactul direct sau prin unde cu infrarosu.

Terapia cu apa calda este mult mai benefica decat cea uscata, deoarece apa transmite caldura mult mai bine decat aerul, desi studiile nu sustin in totalitate aceasta teorie. Realmente, adevarul este ca, cu ajutorul umezelii, caldura patrunde mult mai adanc in tesuturi, efectele fiind mai rapide si mai vizibile. Aceasta varianta a termoterapiei se realizeaza cu ajutorul obiectelor incalzite, cum ar fi prosoape, dar si a unei combinatii de incalzitor din fibra de carbon cu baterii cu litiu-ion reincarcabile. Beneficiile termoterapiei cu apa calda sunt regasite la nivelul muschilor, a incheieturilor si a tesutului moale.

Terapia unde infrarosii este foarte buna pentru incalzirea unei anumite parti a corpului nostru. Aceste unde sunt mai benefice pentru corp decat radiatiile vizibile, cel putin atunci cand vine vorba despre incalzirea corpului, deoarece noi absorbim mai multa caldura acum, decat in alte tratamente cu radiatii.

Termoterapia functioneaza pe principiul incalzirii pielii, care produce vasodilatarea, care, ulterior, conduce la oxigenarea sangelui, la suplimentarea nutrientilor si la eliminarea mai cu succes a dioxidului de carbon. Tocmai datorita acestui principiu, persoanele care sufera de boli de sange si de coagularea acestuia, care au tesuturi cu o circulatie deficitara sau cele care au rani puternice ar trebui sa o evite.

O alta folosire a acestui tip de terapie o reprezinta vindecarea infectiilor si a cancerului, deoarece celulele canceroase nu suporta variatiile de temperaturi ridicate, fiind mult mai vulnerabile la moartea prin supraincalzire.

Durerile de cap si migrenele sunt diminuate considerabil. Prin aplicarea constanta a termoterapiei, se scade presiunea asupra capului, iar durerile dispar in timp, pe moment, intensitatea lor scazand puternic.

Unele persoane descriu termoterapia ca fiind ca o sauna personala, majoritatea persoanelor fiind infasurate intr-o termocuverta, iar temperatura locala ajungand pana la 70ºC. Aceasta metoda ajuta la arderea rapida a tesutului adipos, fiind o metoda buna de a scadea in greutate. In plus, creste procesul de transpiratie, care ajuta la eliminarea eficienta a toxinelor din corp. Rezultatele sunt vizibile chiar dupa prima sedinta, dar trebuie sa avem grija la deshidratarea prin transpiratie.

Ca metode de termoterapie uscata, enumeram impachetarea cu parafina, cu namol sau cu nisip, fiecare dintre acestea avand beneficii pentru diferite afectiuni, precum cele de termoreglare a organismului, reumatice, posttraumatice, ale sistemului nervos periferic, ale pielii, ale aparatului genital, cardiace si multe altele.

Pentru a putea folosi termoterapia intr-un mod benefic, este important sa vizitati medicul de familie, pentru a vedea de ce boli suferiti, urmand ca mai apoi sa apelati la saloanele de specialitate si sa discutati cu persoana care se ocupa exclusiv de acest tip de terapie. Desigur, puteti folosi termoterapia si pentru a va imbunatati sau pentru a va mentine starea de sanatate, caz in care puteti sa sariti peste vizita la medic, din acest punct de vedere.

Termoterapia si sanatatea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen − 2 =