De ce este atat de greu sa renunti la fumat?

De ce este atat de greu sa renunti la fumat?

Fumatul este atat o dependenta fizica, cat si un obicei psihologic. Nicotina din tigari este elementul care ofera placerea temporara ce provoaca dependenta. Daca ai aceasta dependenta si incetezi pentru o perioada sa mai fumezi, corpul tau va incepe, la un moment dat, sa simta pofta de nicotina, experimentand fel si fel de simptome neplacute. Datorita efectului de “stare de bine” pe care il are nicotina asupra creierului, multi oameni fumeaza ca modalitate de a face fata stresului, depresiei, anxietatii si chiar plictiselii. Renuntarea la fumat inseamna aproape intotdeauna gasirea unor modalitati de a face fata acestor sentimente.

Fumatul este, de asemenea, inradacinat ca un ritual zilnic. Poate fi asociat cu cafeaua de dimineata sau poate fi un raspuns automat pentru pauzele din timpul serviciului. Sau poate ca prietenii, familia sau colegii tai fumeaza, iar fumatul reprezinta parte a modului in care interactionezi cu ei.

Pentru a reusi sa renunti la acest viciu care este extrem de periculos pentru sanatate, va trebui sa te adresezi atat dependentei, cat si obiceiurilor si rutinelor asociate acestuia. Si da, poti reusi! Cu sprijinul potrivit si cu un plan bun de renuntare, orice fumator poate sa-si trateze dependenta de tigari – chiar daca a incercat si a esuat de mai multe ori inainte.

Afla care sunt factorii care te determina sa fumezi!

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a reusi sa renunti la tutun este de a identifica lucrurile care te fac sa fumezi, inclusiv situatiile specifice, activitatile, sentimentele si oamenii.

Tine un jurnal al “poftei de fumat”!

Un astfel de jurnal te poate ajuta sa tii sub control ceea ce declanseaza pofta de tigari. Noteaza in jurnal timp de o saptamana. Retine momentele din fiecare zi in care simti nevoia de o tigara:

  • Cat era ceasul?

  • Cat de intensa a fost pofta (pe o scara de la 1 la 10)?

  • Ce faceai in acel moment?

  • Cu cine erai?

  • Cum te simteai?

  • Cum te-ai simtit dupa ce ai fumat?

Fumezi pentru a calma starile negative?

Multi oameni fumeaza pentru a gestiona sentimentele neplacute, cum ar fi stresul, depresia, singuratatea si anxietatea. Cand ai o zi proasta, poate parea ca tigarile sunt singurul tau prieten. Totusi, trebuie sa stii ca exista modalitati mult mai sanatoase si mai eficiente de a controla sentimentele neplacute. Printre aceste modalitati se numara: sportul, meditatia, exercitiile simple de respiratie, lectura sau consumul unor produse mai sanatoase care contin nicotina, cum ar fi tigara electronica. Acest dispozitiv, chiar daca poate avea nicotina, nu este periculos pentru sanatate deoarece, spre deosebire de tigarile din tutun, nu are in componenta substante cancerigene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seven − 3 =