Cum se executa aleile din beton sau asfalt?

Cum se executa aleile din beton sau asfalt?

Orice curte are nevoie de o alee care sa duca spre principalele obiective ale sale, sa fie spatiu de parcare si sa completeze intregul tablou din punct de vedere estetic. Solutiile de pavare sunt numeroase, insa cele mai populare sunt betonul ( care poate fi simplu sau vibropresat ) si asfaltul. Aceste solutii sunt ieftine, se pun in opera rapid si au o rezistenta mare pe termen lung.

Pentru o rezistenta cat mai mare insa, trebuie sa se asigure un montaj corect.

Care sunt pasii pentru realizarea unor alei?

  1. Efectuarea masuratorilor. Este bine sa se faca masuratori care sa delimiteze zona care urmeaza sa se transforme in alee.
  2. Executarea terasamentului. Dupa masuratori, trebuie sa se realizeze un terasament care implica decopertarea zonei prin indepartarea unui strat de pamanat de 10-35 cm. Prin lucrarile de terasament trebuie sa se obtina o suprafata plana, cu o usoara panta, care sa fie acoperita cu un strat de balast foarte bine compactat. Inainte de turnarea stratului de balast se poate aplica si un strat de geotextil, care imbunatateste capacitatea portanta a solului.
  3. Realizarea bordurilor. Inainte de introducerea ultimului strat de balast, trebuie sa se amplaseze bordurile. Acestea este bine sa aiba o fundatie de beton .
  4. Nivelarea stratului de nisip. Peste stratul de balast se toarna un strat de nisip care trebuie sa fie foarte bine nivelat.

Peste acest strat de nisip urmeaza sa se toarne asfaltul sau sa se monteze pavelele din beton. Daca sunt respectati toti pasii, rezultatul va fi o alee rezistenta la socuri fizice, la inghet-dezghet si la un trafic destul de mare. Este bine, totusi, sa se tina cont si de modul de intretinere al noii alei. Astfel, atunci cand apar murdarii (praf, depuneri de pamant, muschi sau excremente de pasare) trebuie sa fie indepartate mecanic sau cu ajutorul unor solutii casnice de curatenie.

Pe timpul iernii, mai ales in caz de inghet sau polei, este recomandata presararea unui strat de nisip sau a unui amestec de nisip-criblura. La fel ca si sarea, acest strat combate poleiul si asigura o alee care nu aluneca, fara a atenta la integritatea ei.

In cazul in care apar crapaturi sau gropi, acestea trebuie sa fie reparate cat mai repede. In felul acesta, aleea poate sa reziste fara probleme chiar si 30 de ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 + seven =