Ecografia este adeseori asociata cu sarcina, dat fiind faptul ca viitoarele mamici aleg sa isi examineze copilul in uter, fie pentru a descoperi eventuale probleme de sanatate ale acestuia, fie pentru a-i determina sexul. Imagistica fetala este doar una dintre aplicatiile ecografului. Inca de la aparitia lui in medicina, la mijlocul secolului XX, ecograul a reusit sa fie prezent in extrem de multe domenii medicale si sa schimbe modul de diagnosticare. Chiar si un ecograf ieftin poate oferi imagini destul de clare din interiorul corpului uman, motiv pentru care atunci cand ai o problema medicala, sunt foarte mari sansele ca medicul sa iti recomande o ecografie.
Care sunt principalele scopuri pentru care este utila o ecografie?
Cunoscuta si sub denumirea de sonografie, ecografia este utilizata un urmatoarele scopuri:
- Monitorizarea sarcinii. Cu ajutorul unui ecograf de buna calitate se poate stabili varsta unor sarcini, numarul de copii prezenti in uter, eventuale defecte ale fatului, nereguli legate de placenta si alte informatii utile, care il ajuta pe doctor sa ia decizii asupra modului in care va decurge sarcina.
- Diagnosticare. Cu ajutorul ecografului se pot diagnostica foarte multe afectiuni ale organelor. Exista ecografe pentru inima, ficat, vezica biliara, pancreas, rinichi, vezica urinara, etc. Din pacate, ecograful nu este ideal pentru absolut toate partile corpului. Undele ultrasunete nu pot patrunde prin oase sau prin parti ale corpului in care se afla aer sau gaz, asadar, in anumite situatii sunt recomandate alte teste medicale pentru diagnosticare.
- Diverse proceduri medicale. Ecogaful poate fi un ajutor extrem de bun pentru diverse proceduri medicale, cum ar fi biopsiile. De asemenea, poate ajuta la detectarea si tratarea leziunilor din zona tesuturilor moi.
Care sunt principalele tipuri de ecografie ?
Conform celor de la Danson, companie care de mai bine de 28 de ani comercializeaza ecografe si aparatura medicala, exista mai multe tipuri de ecografii, diferentiate in functie de calitatea imaginii pe care o ofera si de zona din organism pe care o vizeaza. Cea mai populara ecografie este cea 2D< in care se obtin imagini bidimensionale. Este populara pentru ca este o solutie ieftina si foarte eficienta in numeroase cazuri. Pentru cazuri complexe insa, exista ecografie 3D care ofera imagini tridimensionale, ecografie 4D care ofera imagini tridimensionale in miscare si ecografie Doppler, care capteaza inclusiv imagini ale fluxului sanguin in vasele de sange.
In functie de zona vizata, pot fi folosite ecocardiografiile ( ecografia cardiaca), ecografiile transvaginale, ecografiile transrectale si ecografiile transesofagiene.