Cum sa iti protejezi cultura de schimbarile climatice

Cum sa iti protejezi cultura de schimbarile climatice

Dezvoltarea unei culturi de calitate depinde foarte mult si de temperaturile si fenomenele meteorologice la care este expusa. Schimbarile climatice (modificari bruste de temperatura, ploile abundente sau ingheturile) pot distruge orice tip de cultura. Exista studii care arata ca productia agricola poate fi afectata de pana la 20% din cauza climei.

Culturile au nevoie de sol fertil, lumina soarelui si apa in cantitati adecvate pentru a creste, astfel modificarile in minus sau in plus sunt daunatoare. In plus, schimbarile de temperatura si umiditate pot contribui la proliferarea insectelor, a bolilor, si a buruienilor care dauneaza vegetatiei.

De obicei, schimbarile climatice sunt produse de activitatile umane care distrug circuitul normal al mediului. De exemplu: taieri de paduri, poluare cu substante toxice, emisii de gaze, deseuri etc. Dar cum iti poti proteja culturile de clima shimbatoare?

schimbarile climatice

Modalitati de adaptare/protejare fata de schimbarile climatice

 1. Imbunatatirea genetica a productiei: crearea si imbunatatirea unor recolte astfel incat sa fie mai rezistente la schimbarile climatice. Acest lucru se poate realiza prin biotehnologie.
 2. Raportul dintre agricultura, animale si activitati forestiere: imbunatatirea productiei prin efectuarea unor activitati agricole, forestiere sau zootehnice in aceleasi zone pentru a se crea un sistem de intercropare.
 3. Fara lucrari de pregatire ale solului: aceasta tehnica se refera la pastrarea solului in starea lui normala, fara sa fie arat sau curatat de plante. Plantele de pe sol vor fi o acoperire ecologica si vor proteja solul impotriva ploilor si vanturilor. O astfel de metoda pastreaza proprietatile solului, creste eficienta ingrasamintelor, reduce utilizarea pesticidelor si a inputurilor si reduce emisiile de gaze cu efect de sera.
 4. Achizitionarea unor unelte si accesorii de ultima tehnologie care sa ajute la monitorizarea starii hidrice a culturii; monitorizarea umiditatii si a temperaturii solului in timp real.
 5. Modele matematice de predictie: desi natura este imprevizibila, exista totusi formule care ajuta la prezicerea culturilor care vor fi cele mai profitabile in functie de conditii. De asemenea, exista proiecte care studiaza scenariile climatice din fiecare regiune pentru ca agricultorii sa stie la ce sa se astepte.
 6. Implementarea unui management de risc: exista tehnologii care gestioneaza cultura si optimizeaza utilizarea solului prin analizarea solului, climei si a vegetatiei. Aceste tehnologii ofera rezultate care il ajuta pe agricultor in efectuarea lucrarilor de ingrijire si intretinere.
 7. Prevenirea poluarii apelor prin siroire si percolare in afara zonelor strabatute de sistemul radicular al plantelor, in cazul culturilor irigate.
 8. Cresterea biodiversitatii in cadrul fermelor prin introducerea de noi culturi.

Dezavantajele modificarilor climatice

 • Cresterea numarului de boli, daunatori si buruieni
 • Cresterea umiditatii sau a secetei
 • Cresterea eroziunii solului
 • Deteriorarea caldurilor din cauza caldurii foarte mari
 • Diminuarea eficientei erbicidelor si pesticidelor
 • Probleme de planificare a lucrarilor din cauza prognozelor inexacte

Desi pare ciudat, uneori schimbarile climatice pot avea un impact pozitiv asupra culturilor:

 • Rate de maturare mai rapide
 • Posibilitatea de a creste noi culture
 • Productivitate crescuta datorita temperaturii mai mari sau a cresterii concentratiei de dioxid de carbon
 • Prelungirea sezonului de vegetatie
 • Scaderea umiditatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twelve − 3 =