Cum apare amigdalita si cum se trateaza?

Cum apare amigdalita si cum se trateaza?

Amigdalele sunt mase de tesut de forma ovala, pozitionate pe de o parte si de cealalta a gatului. Rolul acestora este de a filtra aerul si de a-l purifica, inainte ca acesta sa patrunda prin caile respiratorii. Anihiland bacteriile, virusurile, fumul si praful, amigdalele fac parte din sistemul imunoprotector al organismului. La nivelul acestora se gasesc cele cinci clase de anticorpi produse de limfocitele B, care seteaza o bariera impotriva agentilor patogeni.

Amigdalita sau inflamarea amigdalelor este o afectiune des intalnita in sezonul rece. Datorita rolului specific de protectie a organismului si purificare a aerului care patrunde in organism, amigdalele joaca un rol relevant, iar inflamarea acestora trebuie tratata de indata.

Pentru a urma un amigdalita tratament este suficient sa consultati medicul specialist si sa efectuati toate investigatiile necesare. Pentru a evita alte complicatii, este recomandat sa vizitati medicul specialist de la primele simptome si sa evitati sa mai consumati bauturi reci pana cand va veti insanatosi.

Amigdalita acuta mai este cunoscuta si sub numele de faringita acuta si consta in inflamatia faringelui. Pentru a o trata exista o serie de tipuri de tratament, aplicate in functie de intensitatea acesteia. Principalele simptome asociate acesteia sunt: cefaleea, frisoanele, febra si durere la inghitit. Inaintea punerii unui diagnostic este importanta efectuarea examenelor necesare, precum fibrinogenemia, exudatul faringian, hemoleucograra si proteina C reactiva.

In general, aceasta afectiune se va vindeca in 5 zile, iar in cazul in care pacientul prezinta o forma mai dura, atunci va fi izolat. Tratamentul se face pe baza de nurofen si diverse dezinfectante orofaringiene si antipireice. 

Pentru tratarea suprainfectiilor bacteriene se va apela la un tratament antibiotic. Fiind boli infectocontagioase, acestea pot crea complicatii si pacientul va trebui izolat pana la insanatosire. 

Tratamentul antibiotic se va urma timp de o saptamana si in cazuri mai speciale se poate discuta si despre tratamentul chirurgical. Amigdalectomia se va face la o luna de la declansarea formei acute si va fi recomandata de medicul specialist. 

Amigdalita apare mai ales la copii si este o boala contagioasa, manifestata prin inflamarea amigdalelor palatine. Primele simptome constau in dureri intepatoare in gat si cresterea in volum a amigdalelor. Uneori se pot observa si puncte albe cu puroi pe suprafata amigdalelor. Amigdalita apare mai ales la copiii cu varste de pana la 12 ani si se poate manifesta de mai multe ori pe parcursul vietii.

Amigdalita poate fi de patru tipuri si de diferentiaza in functie de modalitatea in care apare si de cat de mult dureaza. Astfel, amigdalita bacteriana este provocata de bacterii de tipul streptococului beta-hemolitic, cea virala de virusul Estein Barr, amigdalita acuta de bacterii care se vindeca in 5 zile, pana la doua saptamani, iar cea cronica se vindeca in mai mult de doua saptamani. 

Amigdalita bacteriana se trateaza cu ajutorul antibioticelor si debuteaza brusc. Cea virala este mai frecvent intalnita si nu se trateaza cu antibiotice, ci doar cu medicamente. Amigdalita acuta este foarte comuna in randul copiilor, iar cea cronica este cea mai dificila. Aceasta se manifesta cu episoade dese si ii afecteaza pe adulti.

Se intampla deseori ca amigdalita sa fie confundata cu gripa, datorita simptomelor asemanatoare. Printre simptomele acesteia se numara: gatul inflamat, febra, amigdalele umflate, dureri la nivelul urechilor, dureri de cap si o respiratie urat mirositoare. De asemenea, pacientii mai prezinta si o voce schimbata si dureri de cap, datorita conexiunii dintre organe. Durerile puternice genereaza si dificultati de miscare a gatului, precum si secretii nazale intense.

Diagnosticarea amigdalitei este realizata de catre medicul specialist ORL si tot acesta va prescrie si un tratament adecvat, in functie de forma amigdalitei identificata.

Pentru prevenirea, diagnosticarea si tratarea amigdalitei, Clinica ORL Zone Medical Estet, coordonata de Dr. Mirela Turcu, garanteaza va sta la dispozitie cu echipamente de ultima generatie si servicii de sanatate de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 1 =