La ora actuală există pe piață mai multe modele de osciloscoape. Pentru a efectua cele mai precise măsurători, va trebui să alegi modelul care oferă un plus de performanță și care este mult mai practic.
Atunci când vine vorba despre aparate de măsură, osciloscopul este un aparat care măsoară undele de tot felul. Pentru un particular, nu este mereu ușor să alegi un model printre numeroasele aparate de măsură și control prezente pe piață.
Lățimea benzii
Numeroase sunt criteriile care fac ca un osciloscop să aibă un preț variat. Caracteristicile relative benzii sunt unele dintre ele.
Este vorba despre un parametru care permite deducerea frecvenței maximale care are capacitatea de a trece prin amperii de la intrare. Este de preferat ca valoarea care îi corespunde să fie superioară frecvenței maximale pe care vrei să o măsori. Ca o regulă generală, cel mai bine ar fi să alegi un dispozitiv care să ofere o lățime a benzii de cinci ori mai mare în raport cu frecvența maximă pe care vrei să o obții.
Rata sau frecvența de eșantionare
Acest parametru este exprimat în mega sau giga eșantioane care sunt măsurate la fiecare secundă. Ideal ar fi ca valoarea care îi corespunde să echivaleze de cel puțin de două ori cu frecvența maximă.
Pentru a măsura un semnal de intrare cât mai precis posibil, rata de eșantionare în timp real a osciloscopului trebuie să fie însă de cel puțin 3 până la 4 ori mai mare decât lățimea de bandă. Trebuie verificat dacă rata de eșantionare a dispozitivului se aplică tuturor tipurilor de semnale sau numai semnalelor repetitive.
Ecranul
Este una dintre componentele principale ale acestui produs deci trebuie să i se acorde o mare importanță.
Acest dispozitiv este definit ca un voltmetru avansat care este dedicat măsurării tensiunii asigurând în același timp vizualizarea acesteia, ținând cont de parametrul de timp. Deși aceste dispozitive pot varia ca aspect, fiecare are un ecran. Pe un model digital, această componentă este disponibilă într-o dimensiune mai considerabilă și cel mai adesea afișajul său este color. Ceea ce iți oferă libertatea de a-l urmări confortabil și fără a depune eforturi considerabile.
Rezoluție și memorie
Majoritatea modelelor de osciloscoape au o rezoluție de 8 biți. Dacă măsori semnale dinamice (formate din tensiuni înalte și joase) sau pentru aplicații precum audio și vibrații, alege un dispozitiv de înaltă rezoluție (12 biți sau mai mare). Memoria integrată a unui osciloscop permite o viteză maximă de achiziție a formei de undă și o rezoluție îmbunătățită a frecvenței.
Capacitate de memorie
Cealaltă mare diferență a osciloscoapelor este capacitatea de stocare. Pentru a alege dispozitivul, încearcă să determini frecvența acestuia de utilizare. Mai presus de toate, întreabă-te dacă trebuie să păstrezi măsurătorile pe care le vei efectua în memorie: cu o capacitate mare de stocare, vei putea păstra toate măsurătorile în memorie. Acest lucru iți permite, de asemenea, să efectuezi un număr mare de măsurători „la fața locului” și să păstrezi datele în memorie pentru analize ulterioare, de exemplu pe computer. A putea extrage datele pentru a le stoca pe un computer sau pe un hard disk extern este, de asemenea, un element cheie pentru a face cea mai bună alegere.