Ce este maladia Dupuytren?
Maladia Dupuytren, cunoscuta si sub numele de contractura Dupuytren, este o deformare a mainii care determina ingrosarea si contractarea tesutului de sub pielea palmei. Incepe cu un nodul dureros sub pielea palmei, care in timp se structureaza intr-o coarda ce trage degetul, creand senzatia de deget retractat in palma. Nodulul apare de obicei langa baza degetului inelar sau a degetului mic.
Dupa cum am mentionat deja, pe masura ce boala progreseaza, nodulul (sau nodulii) se dezvolta intr-o coarda ce se extinde in deget. Aceasta coarda se contracta in cele din urma, facand imposibila extinderea degetului. Ca urmare, activitatile de rutina precum spalatul vaselor si strangerea mainilor devin dificile sau chiar imposibile.
Factorii de risc ai maladiei Dupuytren
Desi multi nu au auzit niciodata de maladia Dupuytren, medicii specializati in chirurgia mainii consulta destul de des pacienti care se confrunta cu aceasta boala. Insa, desi boala este relativ comuna, originea ei precisa ramane un mister.
Iata ce au aflat pana acum expertii despre maladia Dupuytren:
- Boala este ereditara. Acest lucru nu inseamna neaparat ca daca tatal tau a avut boala Dupuytren, cu siguranta o vei dezvolta si tu, insa riscul tau este cu siguranta mai mare decat al unei persoane ce nu are membri de familie diagnosticati cu aceasta maladie.
- Boala se dezvolta la persoane dintr-un anumit climatul geografic. Desi persoanele de toate rasele si etniile o pot dezvolta, maladia Dupuytren este observata cel mai adesea la cei de origine nord-europeana (engleza, scotiana, irlandeza, franceza, olandeza) sau scandinava (daneza, suedeza, norvegiana, finlandeza).
- Conteaza sexul si varsta. Barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa dezvolte maladia Dupuytren, iar afectiunea apare de obicei dupa varsta de 40 de ani. Cand femeile dezvolta afectiunea, au tendinta de a face acest lucru mai tarziu in viata si au simptome mai usoare.
- Boala apare deseori la persoane care sufera de anumite afectiuni. Maladia Dupuytren este asociata cu diabetul, bolile hepatice si cu tulburarile convulsive, cum ar fi epilepsia. De remarcat, insa, ca afectiunea apare si la persoane sanatoase.
Expertii inca nu stiu cauzele exacte ale dezvoltarii maladiei Dupuytren. De asemenea, ei au remarcat ca simptomele bolii Dupuytren sunt de obicei mai putin severe la pacientii cu diabet, din motive care nu sunt pe deplin intelese.
Desi nu se crede ca ranirea si utilizarea excesiva a mainilor cauzeaza boala Dupuytren, s-au observat rate mai mari ale bolii la persoanele cu traumatisme ale mainii. Pacientii presupun adesea o legatura, deoarece pot prezenta simptome initiale atunci cand sunt implicati in activitati in care isi folosesc mainile.
Nu in ultimul rand, unii experti mentioneaza consumul de alcool si tutun ca posibili factori de risc. Aceasta asociere insa nu este stabilita cu fermitate. Oamenii de origine nord-europeana tind sa aiba rate mai mari de consum de alcool in general, asadar este dificil de identificat o legatura reala.
Informatii preluate de pe www.bestetic.ro