Toate substantele din tigari sunt daunatoare?
Da, fara nicio exceptie! Nu exista nicio substanta in tigari care sa nu dauneze sanatatii consumatorului. Mai mult de 5000 de substante au fost identificate in fumul de tutun. Printre acestea se numara gaze si particule cancerigene, pesticide utilizate in cultivarea frunzelor de tutun si multe altele. In primul rand, trebuie sa intelegi ca nu exista un nivel sigur de consum de tutun. Spre deosebire de alcool, unde un consum mic este uneori chiar recomandat, tutunul este, in orice cantitate, nociv pentru sanatate.
Cel mai popular viciu
Cand vorbesti sau auzi de fumat, cu siguranta ca te gandesti la nicotina. Desi este factorul principal care creeaza dependenta de fumat, nicotina este de departe a fi cel mai mare raufacator din tigari. Nicotina poate calatori in intregul corp in doar 10 secunde. Dupa ce este absorbita de plamani, aceasta intra in sangele nostru si declanseaza un impact in creier, eliberand substante care ofera un imens simt al placerii. Asadar, nicotina este cea care nu ii mai lasa pe fumatori sa se desprinda de acest viciu.
Expertii in sanatate recomanda fumatorilor care nu pot sa se lase de nicotina sa consume produse ce au in componenta aceasta substanta. Poti sa folosesti gume de mestecat cu nicotina, plasturi, pastile si chiar tigari electronice, niste dispozitive electronice ce seamana destul de mult cu tigarile traditionale si care pot avea cantitatea de nicotina pe care ti-o doresti.
Ce altceva se gaseste intr-o tigara?
Gudronul este numele dat grupului de substante prezente in tutun, acesta fiind absorbit de catre fumator din momentul in care tigara este aprinsa. Gudronul este direct legat de cancerul pulmonar, cancerul vezicii urinare, de bolile pulmonare, de cancerul oral si de cancerul esofagian. Aproximativ 43 de agenti cancerigeni se gasesc printre compusii sai, inclusiv: benzenul, nichelul, mai multe metale toxice (arsenic, acetat de plumb, etc.) si gaze cu potential ucigator (monoxid de carbon, acetona, turpentina, etc.).