Județul Arad este plasat în vestul României și cuprinde teritorii din Crișana și din Banat. Județul se întinde de o parte și de alta a Mureșului și a Crișului Alb. Se învecinează cu județul Bihor la nord și nord-est, cu județul Alba la est, cu județul Hunedoara la sud-est, cu județul Timiș la sud și cu Ungaria la vest. Suprafața pe care se întinde este de 7754 kmp. Din punct de vedere administrativ cuprinde, 10 orașe (din care 1 municipiu) , 68 de comune și 270 de sate (2004). Străbătut de râul Mureș, teritoriul său este cuprins în proporție de aproximativ 3/4 în regiunea Crișana, restul fiind în cadrul regiunii Banat. Reședința de județ se află la Arad.
Suprafata judetului Arad se suprapune pe doua mari unitati tehnostructurale, si anume Orogenul Carpatic si Depresiunea Panonica.Prima unitate de relief este situata in partea de est a judetului, fiind format din sisturi cristaline, roci magmatice (granite, balte, gabrouri, riolite, andezite, piraclastite), dar si din formatiuni sedimentare mezozoice (calcare, conglomerate, gresii).
Fragmentarea tectonica este pusa in evidenta prin numeroase falii si depresiuni tectonice interne si periferice aici s-au acumulat formatiuni tortoniene (pietrisuri, calcare, tufuri), sarmato – piocene in facies panonic (nisipuri, argile, tufuri), sarmatiene (marme, argile, tufuri, calcare, conglomerate) si cuaternare (pietrisuri, nisipuri, argile). Cea de-a doua are un fundament constituit din sisturi cristaline, fragmentat si scufundat in blocuri la diferite adancimi. Cuvertura sedimentara este formata, in special, din formatiuni tortoniene, sarmatiene, sarmato-pliocene in facies panonic si cuaternare, care sunt asemanatoare din punct de vedere litologic cu cele din bazinul Zarandului.
Pe suprafata judetului Arad se gaseste o gama complexa de tipuri de soluri, datorita conditiilor naturale ca factori pedogenetici. La nivelul judetului, se remarca cernoziomurile, solurile brune si solurile silvestre care ocupa principalele forme de relief, la acestea adaugandu-se unele soluri saraturoase, soluri aluviale si lacovistile (ca soluri azonale si intrazonale).
Puntru continuarea articolului cu si mai multe informatii utile legate de judetul Aad reveniti saptamana viitoare. Acesta va cuprinde si cateva sfaturi despre cum sa identificati cele mai bune firme de foraj din judetul Arad si cum sa aflati rapid pretul forajului care va intereseaza pe dumneavoastra de la ce firma doriti.