Nu exista o reteta exacta pentru o relatie sanatoasa. Lucrurile care fac o relatie sa mearga difera de la un cuplu la altul. Crearea unei relatii de durata, care sa fie puternica necesita timp si efort. Pentru ca o relatie sa devina din ce in ce mai puternica si sa fie una sanatoasa, trebuie sa lucrezi la ea constant. Te vom ajuta cu cateva idei de obiceiuri pentru o relatie sanatoasa.
9 obiceiuri pentru o relatie sanatoasa
Comunicarea
Comunicarea este cheia in orice relatie reusita. Ea reprezinta una dintre cele mai importante caracteristici ale unei relatii sanatoase. Insa nu oricine stie cum sa comunice corect, sau chiar sa comunice intr-un fel. Cuplurile fericite stiu cum sa comunice pentru a avea o relatie sanatoasa. Ei isi exprima verbal sentimentele, spunandu-si adeseori “te iubesc” si complimentandu-se reciproc. Iar atunci cand apar lucruri negative, le discuta, fara sa incerce sa ascunda totul sub pres. Pentru a putea avea o relatie sanatoasa si puternica, este necesar sa puteti vorbi deschis despre toate sentimentele voastre.
Respect
Respectul intre parteneri este deosebit de important pentru a avea o relatie sanatoasa si de durata. Respectul este in diverse forme, iar el include respectul fata de timpul, inima, caracterul si increderea partenerului. Diverse lucruri distrug respectul fata de partener. Printre acestea se numara adresarea unor apelative jignitoare, discutiile negative despre partener fata de familie sau prieteni si amenintarea cu despartirea.
Timp de calitate impreuna
Intotdeauna, este vorba despre calitate, nu despre cantitate, cum tindem sa credem. Nu conteaza cat timp petreceti impreuna, ci cum il petreceti. Este esential sa petreceti timp de calitate impreuna, sa creeati intotdeauna o conexiune si sa intariti legatura dintre voi in timpul petrecut impreuna.
Timp separati
Este important sa petreceti timpul impreuna, dar la fel de important este sa petreceti un timp si separati. Pentru o relatie sanatoasa, este important sa puteti sa faceti lucruri care va plac si sa ramaneti independenti. Cand un cuplu petrece prea mult timp impreuna, acest lucru poate crea o dependenta nesanatoasa.
Gesturi de iubire
Fiecare persoana percepe diferit iubirea, prin diverse gesturi. De exemplu, unii au nevoie de cuvinte care sa afirme iubirea, altii de cadouri, de timp de calitate petrecut impreuna, sau de atingeri fizice. Este important sa stiti care gesturi de iubire sunt cele de care aveti nevoie si sa va asigurati ca le respectati.
Aprecierea
Adeseori, uitam sa ii aratam partenerului cat de mult il apreciem. Cu toate ca ne gandim la asta, uitam sa demonstram aprecierea pe care o simtim. Asadar, este esential sa ii arati partenerului aprecierea.
Pozitiv versus negativ
Cu totii avem tendinta sa ne lasam afectati de lucrurile negative din viata noastra. Suntem stresati la job, ne enerveaza cunostintele, colegii de munca sau prietenii si cate alte motive. Iar partenerul este intotdeauna cel pe care ne varsam nervii in astfel de momente. Ei bine, daca iti doresti o relatie sanatoasa, incearca sa vezi si lucrurile pozitive din viata ta.
Sexul este important
Sexul este important pentru o relatie sanatoasa. Cu cat sexul este mai rar, cu atat veti ajunge sa vi-l doriti mai rar, iar asta duce la ruperea conexiunii dintre voi.
Fara comparatii
Tindem sa ne comparam vietile cu ale celorlalti. Ne raportam la job-urile celorlalti, la casele lor, hainele pe care le poarta. Iar din cauza retelelor de socializare, avem tendinta sa ne comparam relatia cu a altora. Insa cuplurile cu adevarat fericite nu tin cont de vietile si relatiile celor din jur, ci doar de relatia lor.