De regula, asociem bijuteriile cu femeile, dar stiai ca, in trecut, barbatii purtau mult mai multe bijuterii decat reprezentantele sexului frumos?
Standardele de frumusete masculina se schimba in timp, acest lucru reflextandu-se in toate aspectele, inclusiv in sfera bijuteriilor. Daca, in prezent, barbatii opteaza pentru cat mai multa simplitate, in vremurile de demult, ei adorau pietrele pretioase si bijuteriile din metale nobile, pe care le purtau atat pentru a starni admiratia celor din jur, cat si din dorinta de a epata in fata femeilor.
Daca in Antichitate si inainte de Hristos podoabele aveau sa fie facute mai mult din lemn, ceramica si piatra, incepand cu perioada Renasterii acesteau aveau sa fie confectionate din metale nobile si decorate cu pietre pretioase si semipretioase. Unele dintre cele mai populare accesorii in randul barbatilor in Renascentism au fost cerceii.
Dupa cum am mai spus, in trecut, barbatii obisnuiau sa poarte bijuterii pentru a impresiona. Cu cat purtau mai multe bijuterii din aur, perle si rubine, cu atat erau mai respectati.
Conform celor de la Anebris, bijuteriile erau mai des intalnite in randul oamenilor nobili, dar mai cu seama la casele regale. Sa luam, de pilda, portretul lui Henry al VIII-lea facut de Hans Holbein, care este unul dintre cele mai faimoase portrete regale din istorie. Nu trebuie sa arunci o privire mai atenta pentru a observa multitudinea de bijuterii din tablou. Colierul sau larg este plin de pietre pretioase, rubinele stralucesc ca niste nasturi in partea din fata a tinutei sale scumpe si ornamentate, iar manecile-i sunt cusute cu bijuterii scumpe.
In perioada baroca, colierele erau modalitatea populara pentru barbati de a-si afisa averea. A fost o perioada marcata de un comert international infloritor, care a permis clasei de mijloc de negustori si mestesugari sa prospere odata cu cresterea averii lor. Astfel, bijuteriile aveau sa fie purtate atunci nu doar de catre nobilime, ci si de catre burghezi.
Moda vestimentatiei bogat decorate cu bijuterii in randul persoanelor cu sange albastru a tinut pana la inceputul secolului XX. Regele George al VI-lea, tatal actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a fost una dintre ultimele personalitati regale care obisnuiau sa poarte haine cusute cu pietre pretioase si coliere impozante.
Placerea barbatilor din ziua de azi de a purta bijuterii poate ca este mai mica decat cea a barbatilor din vremurile de odinioara. Acum, accentul nu se mai pune pe inele, bratari sau lantisoare barbati, ci mai mult pe accesorii, in special pe ceasuri, butoniere sau pe acul de la cravata. Insa alese cu atentie, bijuteriile pot completa armonios orice tinuta masculina, dandu-i o nota de bun gust.