Antivirusul Windows Defender care este inclus in Windows 10 Pro este foarte important, dar in zilele noastre este mai important sa utilizati un program bun „anti-exploit” pentru a va proteja browserul si plug-in-urile web, care sunt cele mai vizate de atacatori. Malwarebytes este programul pe care il recomandam noi.
Spre deosebire de programele antivirus traditionale, Malwarebytes este bun sa gaseasca „programe potential nedorite” (PUP) si alte junkware. Incepand cu versiunea 3.0, contine si o caracteristica „anti-exploit”, care isi propune sa blocheze exploatarile obisnuite in programe, chiar daca sunt atacuri de zero zile care nu au mai fost vazute pana acum – cum ar fi acele atacuri Flash de zile zero. De asemenea, contine anti-ransomware, pentru a bloca atacurile de extorsiune precum CryptoLocker. Cea mai recenta versiune de Malwarebytes combina aceste trei instrumente intr-un singur pachet usor de utilizat pentru cca. 40 de dolari pe an.
Malwarebytes sustine ca poate inlocui antivirusul traditional in intregime, dar nu suntem de acord cu acest lucru. Utilizeaza strategii complet diferite pentru a va proteja: antivirusul va bloca sau va pune la dispozitie programe nocive din carantina care isi gasesc calea catre computer, in timp ce Malwarebytes incearca sa opreasca software-ul daunator sa nu ajunga vreodata la computer in primul rand. Deoarece nu interfereaza cu programele antivirus traditionale, va recomandam sa rulati ambele programe pentru cea mai buna protectie.
Actualizare: incepand cu Malwarebytes 4, versiunea Premium a Malwarebytes se inregistreaza acum ca program de securitate al sistemului in mod implicit. Cu alte cuvinte, se va ocupa de toate scanarile dvs. anti-malware si Windows Defender nu va rula pe fundal. Puteti rula ambele simultan daca doriti.
Iata cum: in Malwarebytes, in meniul Windows 10 deschideti Setari, faceti clic pe fila „Securitate” si dezactivati optiunea „inregistrati intotdeauna Malwarebytes in Windows Security Center”. Cu aceasta optiune dezactivata, Malwarebytes nu se va inregistra ca aplicatie de securitate a sistemului si atat Malwarebytes, cat si Windows Defender vor rula in acelasi timp.
Retineti ca puteti obtine unele dintre caracteristicile Malwarebytes gratuit, dar cu minusuri. De exemplu, versiunea gratuita a programului Malwarebytes va scana doar la cerere malware si PUP-uri – nu va scana in fundal asa cum o face versiunea premium. In plus, nu contine functiile „anti-exploit” sau „anti-ransomware” ale versiunii premium.
Puteti obtine toate cele trei functii doar in versiunea completa de 40 de dolari a Malwarebytes, pe care va recomandam. Dar daca sunteti dispus sa renuntati la scanarea anti-ransomware si scanarea permanenta pe malware, versiunile gratuite de Malwarebytes si Anti-Exploit sunt mai bune decat nimic si cu siguranta ar trebui sa le utilizati.
Veti avea astfel o combinatie de un program antivirus bun, si un Malwarebytes de „bun simt”, in felul asta veti fi destul de bine protejati. Amintiti-va doar ca antivirusul este doar una dintre practicile standard de securitate a computerului pe care ar trebui sa le urmati. O „igiena” digitala buna poate oarecum fi un inlocuitor pentru antivirus, dar este esential sa va asigurati ca antivirusul isi poate face treaba.