Ideea de a incepe o afacere este grozava. Poate ai deja o idee, sau poate iti surade doar ideea de a avea propria ta afacere. Iti asumin riscul, renuntand la job-ul tau actual si la venitul pe o perioada, pentru a incepe o afacere. Insa toate astea sunt in zadar, intrucat nu ai suficienti bani. Lipsa unui buget suficient pare o problema serioasa, dar nu ar trebui sa te impiedice sa incepi o afacere. In realitate, este chiar posibil sa incepi si sa dezvolti o afacere cu aproape zero investitie personala. Pentru aceasta, trebuie doar sa stii ce ai de facut.
De ce ai nevoie de bani pentru o afacere
In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista o suma standard necesara pentru a incepe o afacere. Bugetul necesar depinde de afacerea pe care vrei sa o pornesti. Inainte de a cauta alternative pentru finantarea companiei tale, este important sa estimezi cam ce suma ti-ai fi utila ca sa incepi o afacere. Tine cont de aceste lucruri, care iti vor fi necesare:
- Licente si autorizatii. In functie de afacerea pe care vrei sa o incepi, vei avea nevoie de diverse licente si autorizatii.
- Cateva lucruri de care s-ar putea sa ai nevoie includ materii de baza, computere si alte dispozitive.
- S-ar putea sa ai nevoie de masinarii speciale sau software.
- Spatiu pentru birou. Aici vei include, pe langa chiria pe spatiu, diverse alte cheltuieli, precum internet, utilitati, servicii de curatenie si altele.
- Cheltuieli legale. Acestea sunt necesare in cazul in care ai nevoie de consultanta unui avocat inainte de a porni afacerea.
- Angajati, contractori si freelanceri.
Cum sa incepi o afacere cu buget limitat
Exista cateva metode prin care poti sa incepi o afacere cu buget limitat. Astfel, fie iti vei reduce costurile, fie iti vei mari capitalul disponibil apeland la surse externe.
- Reduce lista de necesare
Primul lucru pe care il poti face pentru a reduce costurile este sa reduci lista de necesare. De exemplu, daca vrei sa incepi o afacere in calitate de consultant sau freelancer, renunta la angajati si fii singur de la inceput. Daca nu ai neaparat nevoie de un birou, poti lucra de acasa. De asemenea, poti cauta furnizorii de provizii cu preturile mai mici. Singurele cheltuieli pe care nu le poti reduce sunt cele legate de licente si taxe legale.
- Incepe cu initierea
Inainte de a incepe efectiv afacerea, treci printr-o perioada de “incalzire”, de initiere. Astfel, in loc sa incepi direct cu o afacere complet dezvoltata, vei incepe cu lucrurile de baza. De exemplu, poti lansa un blog pe un anumit domeniu. Acest lucru te va ajuta sa ai un inceput, reducandu-ti pentru moment scopul, audienta si profitul. Daca poti incepe ca o persoana care desfasoara activitati independente, vei evita cateva dintre cele mai mari costuri de inceput. Odata ce incepi sa realizezi venit, poti sa investesti in tine si sa incepi sa construiesti afacerea la care ai visat.
- Apeleaza la surse externe
Daca vrei totusi sa incepi o afacere, o optiune este sa apelezi la surse externe pentru a obtine bugetul necesar. Fie ca apelezi la familie sau prieteni, sau optezi pentru un imprumut care sa te ajute sa incepi o afacere, acest sprijin este bine-venit cand iti doresti sa dezvolti propria ta afacere.