Când vine vorba de alergare, sărituri sau cățărare, jocurile si jucăriile de exterior sunt ideale pentru copii si sunt ușor de ales. Când vine vorba de concentrarea asupra unei cărți sau a unui joc, captarea atenției micuțului tău aventurier se poate transforma într-o adevărată provocare. Deci, cum îți poți ajuta copilul să rămână concentrat în fiecare zi? Iată câteva sfaturi pentru a dezvolta concentrarea copilului tău.
1. Aer liber pentru a rămâne concentrat
Prea multă energie afectează concentrarea copilului. Vrei să-și poată acorda toată atenția la ceea ce face? Lasă-l să se aerisească mai întâi, ca să nu fie frustrat și distras mai târziu.
Cum faci asta? Înscrie-ți copilul într-un club. Va putea practica o activitate sportivă pe care el însuși și-a ales-o și asta de la o vârstă foarte fragedă. La orice vârstă, mișcarea zilnică este garanția unei bune sănătăți fizice și psihice! În plus, practicarea unei activități sportive îi permite copilului tău să își dezvolte concentrarea învățând să-și coordoneze mișcările, să fie atent la ceilalti și să dezvolte strategii.
2. Somnul, un stâlp de concentrare
Probabil ai observat că un copil obosit este mai agitat. Asigură-te că un copil are un model de somn regulat, adecvat vârstei. În medie, un copil cu vârsta între 3 și 5 ani are nevoie de 10 până la 13 ore de somn pe zi, iar un copil între 6 și 12 ani are nevoie, în general, de 9 până la 12 ore de somn pe zi.
3. Mai puține ecrane, mai multă focalizare
Ecranele sunt puternic descurajate pentru copii, deoarece sunt deosebit de dăunătoare pentru durata lor de atenție.
Înainte de vârsta de 2 ani, este mai bine să nu lași copilul mai mult de 10 minute consecutive în fața unui ecran. În mod ideal, poți interzice complet utilizarea acestuia. Între 3 și 6 ani, se recomandă ședințe de expunere la ecrane de mai puțin de 20 de minute pentru a preveni copleșirea copilului.
4. Pentru concentrare, lectură, fără moderare!
Instalat într-un mediu calm, cu o carte în mână, copilul tău se poate cufunda complet într-un alt univers. Cufundat în povești incredibile, nici nu va vedea paginile defilând. Cititul dezvoltă imaginația copilului, precum și capacitatea de concentrare. Și, știi ce, observi cum copiii care citesc regulat sunt mai capabili să rămână concentrați la școală.
5. Copil suprastimulat, copil împrăștiat
Prea multă stimulare exterioară poate obosi și le poate distrage atenția chiar și celor mai atenți dintre copii. O lumină prea puternică, o sirenă care sună, televizorul aprins… toți sunt stimuli care îi pot afecta concentrarea.
Pentru a dezvolta concentrarea copilului tau, incearca sa creezi cel mai linistit si mai sobru mediu posibil.
6. Joaca ca mijloc de învățare
Învăță jucându-se: ideea nu este nouă, dar s-a dovedit. Jocul rămâne cel mai bun mod de a-ți ajuta copilul să se concentreze mai mult… fără a-l experimenta ca pe o constrângere! Trebuie spus că în timp ce se joacă, un copil poate repeta aceleași acțiuni fără stres, își poate dezvolta mintea strategică sau chiar își poate exprima emoțiile. Pe căsuța cu jucării poți găsi jocuri de societate, figurine, jocuri de construcție sau hobby-uri creative, pe care le poți selecta în funcție de vârsta copilului tău.