Peste 6.000 de replici au urmat dupa cutremurul din Turcia si Siria, care au destabilizat din ce in ce mai mult cladirile inca aflate in picioare. Este firesc ca o astfel de tragedie sa puna pe ganduri si populatia din alte state. Este cunoscuta situatia multor cladiri din tara noastra, care au bulina rosie atasata. Pentru ca o astfel de situatie de urgenta asa cum este cutremurul, nu poate fi prevazuta, este important sa stim sa ne protejam. Asigurarea casei si a mobilierului din ea sunt importante, insa ce faci dupa ce blocul s-a prabusit si te afli printre supravietuitori? Salvarea posibil sa ajunga dupa cateva zile, timp in care ai nevoie de o serie de obiecte esentiale supravietuirii. Intocmirea unui kit de supravietuire in caz de cutremur nu este dificila si poate fi realizata chiar de tine, acasa. Citeste mai departe pentru a fi la curent cu ce nu trebuie sa lipseasca din kitul tau de supravietuire.
Ce sa faci in caz de cutremur
In situatia unui cutremur, primul lucru pe care tu si familia ta trebuie sa il faceti este sa va adapostiti sub un element solid din constructia locuintei, care este de obicei o grinda de sustinere. Aceste locuri sunt mai putin vizate de distrugere intr-un astfel de eveniment nefericit. Totusi, daca ai dubii ca blocul in care locuiesti este bine construit pentru situatia unui cutremur, este important sa te poti descurca pe cont propriu in cazul unei prabusiri si pana ajung salvatorii.
Existenta unui rucsac de supravietuire poate face diferenta dintre viata si moarte si aceasta nu este o exagerare. In cazul unei situatii de urgenta, trebuie sa tii cont de ,,Regula celor 3”, care explica momentele cand corpul poate ceda in lipsa factorilor de baza:
- 3 minute fara aer;
- 3 zile fara apa;
- 3 saptamani fara mancare.
Kit supravietuire cutremur: ce trebuie sa contina
Un kit de supravietuire trebuie sa contina obiecte diverse, de utilitate maxima, care pot fi folosite si in situatia in care nu exista electricitate, gaze sau apa curenta. Pentru realizarea unui kit de supravietuire la tine acasa ai nevoie de un rucsac incapator, care sa contina cat mai multe compartimente. Unul din ele trebuie sa contina copii dupa actele personale (buletin, certificat de nastere pentru copil, certificat de casatorie, actul de proprietate al casei, cardul de sanatate si numere de telefon importante). In alt buzunar ar trebui sa ai o suma de bani. In continuare vom enumera obiectele pe care trebuie sa le incluzi si le vom categorisi in functie de utilitatea lor.
Trusa de prim ajutor pentru situatii critice
In cazul nefericit in care tu sau unul dintre membrii familiei sunteti raniti in urma cutremurului, vei avea nevoie de cateva obiecte sanitare cu care sa poti acorda primul ajutor pana va sosi ajutorul specializat.
Unele instrumente pot fi improvizate pe loc. De exemplu, daca te confrunti cu o rana deschisa care sangereaza abundent si ai nevoie de garou, poti improviza unul din orice material textil, pe care il strangi puternic mai sus de rana. Mare grija la timpii in care este atasat, fiindca risti sa opresti circulatia sangelui permanent daca il tii prea mult. Aplica-l pentru cateva minute, apoi largeste-l pentru alte cateva minute. Pentru o fractura poti construi atele din bucati de scandura infasurate in material textil.
Astfel, din trusa de prim ajutor nu trebuie sa lipseasca urmatoarele:
- Comprese sterile;
- Bandaje;
- Apa oxigenata si spirt medicinal;
- Medicamente de baza (antiseptice si analgezice) si medicamentele necesare persoanelor cu boli cronice (daca este cazul).
Alimente neperisabile
Acestea sunt alimente cu termen mare de expirare, care nu se strica usor si nu necesita conditii de pastrare deosebite. Rucsacul de supravietuire ar trebui sa contina:
- Cateva conserve;
- Alimente deshidratate;
- Batoane proteice si biscuiti;
- Minim 4 litri de apa;
- Mancare speciala pentru bebelusi (daca este cazul);
- Mancare pentru animalele de companie (daca este cazul).
Imbracaminte si produse de igiena personala
Adaugati in rucsacul de urgenta un schimb de haine complet pentru tine si copil, daca este cazul si o pereche de incaltaminte. Util ar fi si un cort, dar in lipsa lui, includeti cateva paturi. Apoi, alcatuiti o mica trusa de igiena personala, care sa contina urmatoarele:
- Sampon si gel de dus;
- Deodorant si produse pentru menstruatie (daca este cazul);
- Periuta si pasta de dinti;
- Un pieptene;
- Hartie igienica, servetele uscate si umede.
Aparate utile
Acestea trebuie sa functioneze cu baterii, asa ca adauga in rucsacul de cutremur rezerve de baterii pentru fiecare in parte. Aparatele si instrumentele din aceasta categorie sunt destinate fie comunicarii situatiei, fie te ajuta sa te orientezi in spatiu.
- Un mic radio pe baterii;
- Lanterna;
- Fluier;
- Un telefon mobil de schimb cu cartela si baterie externa;
- Un cutit multifunctional;
- Cateva jucarii, daca aveti copii.
sper sa nu avem nevoie 🙁