Colicile reprezinta puternice stari de disconfort in zona abdominala, care apar in timpul maturizarii florei intestinale. Pentru ca discutam despre un sistem digestiv nematurizat, bebelusii nou nascuti sunt primele ,,victime” ale colicilor. Ca proaspeti parinti, este esential sa cunoasteti simptomele colicilor, pentru a sti cand sa interveniti in incercarea de a linisti bebelusul. Desi nu exista un tratament miraculos care sa il scape pe micut de dureri, exista cateva tehnici deosebit de utile in cazul colicilor la bebelusi, care tin sub control durerile si il ajuta pe copil sa se odihneasca.
Cand apar colicii: fii pregatita sa infrunti plansete necontrolate
Inca din primele zile de viata este raspunsul la intrebarea ,,Cand apar colicii?”. Bebelusul incearca sa se adapteze la viata dinafara uterului si la noul stil de hranire. Daca pana atunci, nutrientii erau transportati cu ajutorul cordonului ombilical, acum micutul este hranit cu lapte matern special creat pe moment pentru a implini nevoile de moment ale acestuia sau cu lapte praf din biberon. De aceea, sistemul digestiv trebuie sa se adapteze noii metode de hranire. Aceasta adaptare se manifesta prin gaze abdominale, reflux gastroesofagian, dureri de stomac, agitatie, tulburari de somn sau chiar sensibilitati la factori de mediu (lumina, zgomot).
Colicile dureaza pana la varsta de circa 4 luni ale bebelusului, insa nu este standard pentru toti copiii. Unii nu resimt nicicum aceste simptome, la altii dureaza o luna, doua, trei sau patru. De asemenea, intensitatea simptomelor variaza de la copil la copil. Daca micutul tau plange, este agitat fara un motiv evident si incearca sa isi stranga picioarele la piept, cel mai probabil colicile sunt cauza. Vestea buna este ca iti poti ajuta micutul sa razbata in aceasta perioada dificila, cu cateva trucuri simple.
Remedii pentru colici la nou nascuti: cum sa fii alaturi de micutul tau
Bebelusul tau prezinta simptome de colici? Primul pas este sa te adresezi medicului pediatru, care il va consulta pe micut si ii va prescrie tratamentul adecvat. Adesea, el consta in picaturi de probiotice, care sustin echilibrul digestiv si ajuta flora intestinala sa se dezvolte fara dureri. Totusi, exista posibilitatea ca picaturile sa nu aiba niciun efect, chiar daca schimbi mai multe marci. Aici intervin metodele mai neconventionale, dar care s-au dovedit extrem de eficiente.
1. Masaj colici
Specialistii kinetoterapeuti recomanda ca masajul sa fie efectuat pe burtica bebelusului, circular, in sensul acelor de ceasornice. Utilizeaza un ulei pentru masajul copiilor, putin incalzit in prealabil. Aceste miscari ajuta intestinul sa se relaxeze, iar disconfortul este semnificativ redus.
Ulterior, poti combina masajul cu o metoda-minune: contactul piele pe piele cu parintele. Odata cu nasterea, copilul este desprins in mod fizic de mama, ramanand doar conexiunea emotionala. Mama este tot ce cunoaste bebelusul in aceasta lume, mirosul pielii ei, vocea calda. O tehnica eficienta de a calma bebelusul este de a-l dezbraca de haine si de a-l aseza pe pieptul gol al mamei, cu capul in zona inimii ei. Combinatia de sunetul batailor inimii si mirosul pielii mamei este factor linistitor pentru copil. Dupa ce bebelusul s-a linistit, il poti infasura intr-o patura calduroasa si il poti legana usor, pana adoarme.
2. Sunete albe colici
Este dovedit stiintific ca sunetele albe sunt linistitoare pentru cazul in care copilul are un somn agitat sau sufera de insomnie. Avantajul acestora este ca pot fi usor redate, fiindca sunt sunetele unor electrocasnice din casa sau sunete care pot gasite pe Youtube. Astfel, anumeram: sunete de aspirator, mixer sau feon, sunete de ploaie, etc.
3. Centura colici farmacie
In situatia in care micutul se confrunta cu tulburari de somn din cauza durerilor, o solutie pentru ameliorarea acestora este utilizarea unei centuri anti-colici. O poti gasi in farmacie si este usor de utilizat. Contine un gel special sau samburi de cirese si, odata incalzita in cuptorul cu microunde pentru doar 5 secunde, poate mentine caldura pentru suficient timp astfel incat durerile sa se amelioreze. Aceasta vine in forma ergonomica si este realizata pentru a fi aplicata in jurul abdomenului bebelusului.
Pentru a te asigura ca micutul este scutit de disconfort pentru cat mai mult timp, combina metodele mai sus enuntate cu recomandarile medicului specialist si tratamentul medicamentos recomandat de acesta. Astfel, cresc sansele ca bebelusul sa treaca mai usor prin aceasta perioada dificila.
multumesc, chiar a fost de ajutor aceste articol