Cornisa, sau bagheta de colt, este ideala pentru a finisa aspectul decorativ al unei camere. Nu necesita abilitati speciale pentru a fi instalata, doar atentie si grija. Cornisele sunt folosite in special cand este ridicat un perete nou, sau cand este inlocuit tavanul. Cornisa elimina necesitatea de a efectua finisarea detaliata a coltului in care se intalnesc peretele si tavanul.
Tipuri de cornisa
Cornisa sau bagheta de colt poate fi din diverse materiale.
- Cornisa din tencuiala este grea, usor de deteriorat si scumpa. Adeseori este lasata nevopsita. Bagheta de colt din tencuiala necesita precautie, pentru a evita urmele de murdarie, in special atunci cand este construita. Poate fi vopsita cu vopsea pe baza de apa sau pe baza de ulei.
- Gips sau tencuiala acoperita cu hartie. Aceasta are o greutate medie si este destul de robusta. Necesita vopsire cu vopsea pe baza de apa sau de ulei.
- Cornisa din poliuretan este usoara si robusta. Este disponibila gata colorata si modelata, ca de exemplu cu efect de lemn. Poate fi vopsita cu vopsea pe baza de apa sau ulei.
- Polistiren extrudat. Bagheta de colt din polistiren extrudat este usor, se avariaza usor, si este accesibil ca pret. Prezinta finisajul obisnuit al bulelor din polistiren. Poate fi vopsita cu vopsea pe baza de apa – emulsie.
- Este usor, flexibil si simplu de utilizat. Pot fi vopsite, dar este recomandat sa nu fie lasate netratate, altfel se pot decolora neuniform.
Dimensiunea cornisei
Cornisa este disponibila in diverse marimi si de obicei este la distanta egala de colt, atat de la perete, cat si de la tavan. Cand alegeti dimensiunea cornisei, este esential sa va asigurati ca se potriveste camerei in care o veti folosi. De exemplu, o camera mare va arata mult mai bine cu o cornisa mai mare.
Instalarea cornisei
Cornisa va da un aspect minunat camerei, dar pentru a obtine acest aspect, este necesar sa fie instalata cu grija. In special daca ati ales o cornisa texturata, trebuie sa va asigurati ca toate colturile se potrivesc cu textura intregii cornise de pe perete.
Pentru a potrivi bine bagheta de colt la locul ei, veti avea nevoie de o cutie de mitra si un ferastrau pentru taiat colturi, o spatula – racleta, un burete si o ruleta.
- Marcati pozitia in care va fi plasata bagheta de colt. Trasati o linie unde va fi montata bagheta de colt. Daca tavanul nu este perfect plat, masurati din punctul cel mai de jos.
- Taiati bagheta de colt la dimensiunea necesara, folosing un ferastrau cu zimtii fini. Marcati bagheta de colt cu un creion pentru a arata unghiul sau directia taierii, pentru a evita taierea la un unghi gresit. Daca peretele sau tavanul nu este perfect drept, aplicati suficient adeziv pentru a umple eventualele spatii goale.
- Asezati bagheta de colt pe linie si apasati usor pentru a-l fixa pe pozitie. Pentru imbinari, aplicati o cantitate mica de clei si glisati mulajele unul catre celalalt. In cazul in care plafonul nu este perfect plat, nu fortati turnarea sa urmeze curbura, ci lasati cornisa dreapta si umpleti golurile cu adeziv.
- Indepartati adezivul in exces cu ajutorul spatulei sau racletei.
- Folositi un burete umed pentru a sterge marginile si imbinarile pentru un finisaj perfect neted.
De unde sa cumparati cornise
Daca doriti sa obtineti un aspect deosebit pentru locuinta dumneavoastra, va puteti achizitiona propriile cornise si alte elemente din polistiren extrudat de pe http://www.fabricadeprofile.ro/produse-interior/baghete-de-colt.