Bruxism in timpul somnului – cauze si simptome

Bruxism in timpul somnului – cauze si simptome

In timpul controlului stomatologic, medicul dentist s-ar putea sa te intrebe daca ti se intampla sa scrasnesti din dinti. Motivul pentru care iti pune aceasta intrebare este, cel mai probabil, pentru ca observa semne de uzura a smaltului dentar. Acestea nu ar trebui sa existe in mod normal. Bineinteles, problema cea mai mare in aceasta chestiune consta in faptul ca, atunci cand scrasnesti din dinti, esti de obicei adormit. Acesta este motivul pentru care cei mai multi pacienti care fac acest lucru resping intotdeauna sugestia, ei nefiind constienti de acest act.

Cum se manifesta starea de bruxism?

Daca scrasnesti din dinti in timp ce dormi, inseamna ca suferi de bruxism. Aceasta este o problema serioasa de sanatate dentara si nu numai. Pe langa faptul ca poate deteriora smaltul dentar, aparatul dentar sau implanturile dentare, bruxismul poate provoca, de asemenea, dureri de cap si simptome similare celor oferite de sindromul TMJ (articulatiei temporomandibulare). Totodata, poate duce la cresterea frecventei cardiace si, in general, la un somn neodihnitor. Bruxismul poate insoti sforaitul sau apneea de somn. Insa, poate fi si o problema care vine de una singura. In orice caz, tratarea acestei afectiuni este extrem de importanta pentru mentinerea unei bunastari fizice si, mai ales, unei bune sanatati dentare.

In ce mod difera miscarea dintilor cauzata de bruxism de miscarea dintilor din timpul mestecarii mancarii? Se poate cere unui pacient sa muste cat de tare poate si apoi sa masoare forta constienta exercitata de maxilare si de dinti. Daca masuram forta generata de bruxism in timpul somnului, observam ca aceasta este semnificativ mai mare decat cea din timpul mestecarii alimentelor. “Forta musculara cand dormi este de cincizeci pana la doua sute de ori mai mare decat atunci cand esti treaz”, potrivit spuselor lui J. J. Wyscarver intr-un articol din Dental Sleep Practice. Ce inseamna asta mai exact? Ei bine, ia in considerare acest lucru: ai sparge o nuca cu dintii? Probabil ca nu! Cu siguranta, ti-ai face griji ca iti poti rupe un dinte. Se pare ca forta exercitata de bruxism in timpul somnului este similara cu cea pe care ai depune-o pentru a sparge o nuca.

Cum sa iti dai seama daca suferi de bruxism:

  • Daca obisnuiesti sa dormi cu cineva, intreaba persoana respectiva daca aude ca scrasnesti din dinti. Bruxismul creeaza un zgomot destul de evident, asa ca cel/cea care doarme alaturi de tine ar trebui sa stie raspunsul.

  • Daca dentistul tau observa o uzura anormala pe dintii tai, iar tu nu ai obiceiul de a mesteca obiecte / alimente dure, probabil ca ai bruxism.

  • Daca suferi de dureri de cap si de disconfort la nivelul maxilarului atunci cand te trezesti dimineata, cauza cea mai posibila este scrasnitul din dinti.

  • Sensibilitatea dentara poate fi, de asemenea, un semn al bruxismului.

Cum sa iti protejezi dintii de bruxism:

Primul pas in tratarea bruxismului din timpul noptii este sa iti protejezi dintii. Cel mai adesea, dentistii ofera pacientilor cu aceasta problema gutiere personalizate pe care sa le poarte in timpul somnului pentru a-si proteja dintii de efectele scrasnitului. Totodata, aceste gutiere elimina aparitia zgomotelor neplacute pe care bruxismul le creeaza. Pentru mai multe informatii, fa-ti o programare la medicul tau dentist. Nu mai amana! Bruxismul este o problema serioasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 8 =