Importanta unor activitati socioculturale la batrani

Importanta unor activitati socioculturale la batrani

Pentru seniori, viata sociala este la fel de importanta cum este pentru tineri. De fapt, poate ca batranii au mai multa nevoie de activitati socioculturale. Odata cu inaintarea in varsta, oamenii incep sa aiba un sentiment de singuratate si nu se mai regasesc in societate. Pentru batrani lucrurile se complica mai ales in situati in care si-au pierdut parternerul de viata si tariesc singuri. O alta situatie grea pentru seniori este aparitia unei boli care ii face sa se simta incapabili de anumite lucruri.

Din aceste cauze, persoanele varstnice au nevoie de atentie, socializarea si afectiune. Caminele private de batrani sau centrele speciale pentru seniori organizeaze diferite activitati recreative pentru acestia.

Creierul si organismul persoanelor in varsta incepe sa sufere anumite modificari care nu mai permit functionarea la intreaga capacitate. Pentru ca acest lucru sa fie prevenit si sa nu aiba consecinte, trebuie ca seniorii sa intreprinda activitati fizice, activitati socioculturale si recreative.

 Ce fel de activitati socioculturale pot face seniorii?activitati socioculturale pentru batrani

Desi nu pot fi numite chiar activitati, cele mai importante lucruri pentru buna-starea batranilor sunt vizitele din partea rudelor. Comunicarea cu apropiatii ii face pe acestia sa realizeze ca nu sunt singuri. Singuratatea in cazul seniorilor poate duce rapid la aparitia depresiei. De altfel, un studiu american arata faptul ca batranii care sunt vizitati des, traiesc mai mult.

Desi lumea ar spune ca la batranete nu mai este important sa ai prieteni, nu este adevarat. Prietenii de o viata sau vecini pot fi un motiv de bucurie pentru seniori. Mai ales daca se intalnesc si vorbesc subiecte care ii intereseaza.

Plecand de la ideea de a avea prieteni sau rude apropiate, seniorii pot avea zile in care isi stimuleaza creierul cu jocuri de societate. Asa ca un joc de carti, table, sah sau remi sunt intocmai potrivite.

Pentru cei care au iubit cartile si cititul, acest lucru trebuie sa continue. In cazul in care au probleme cu vederea, isi pot cumpara carti cu scrisul mai mare si desigur, ochelarii necesari.

Nu trebuie ignorate insa nici plimbarile in aer liber sau exercitiile fizice. Desi poate ca le este mai greu, miscarea este importanta pentru a se mentine intr-o forma buna. Nu trebuie sa exagereze, ci sa faca miscare atat cat simt ca sunt capabili.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 + two =