Problemele de comunicare duc adeseori la probleme în relație. Nu este deloc surprinzător faptul că lipsa de comunicare sau anumite greșeli de comunicare între parteneri duc la distrugerea relației. Dacă nu poți comunica cu partenera/partenerul tău, cum ați putea avea o relație apropiată, bazată pe încredere și iubire?
5 greșeli de comunicare care îți distrug relația
-
Nu vă adresați întrebări personale.
De exemplu, întrebarea de zi cu zi este „Cum ți-a fost ziua?”. Deși este o întrebare în regulă, dacă este repetată frecvent, își pierde farmecul. După un timp, această întrebare va suna complet lipsită de sinceritate și de efort. Multe cupluri trec prin astfel de momente, în care nu știu ce altceva să-și spună. Totuși, acest tip de întrebare „de umplutură” poate fi devastatoare pentru o relație.
În momentul în care spui ceva atât de lipsit de emoție, precum întrebarea din exemplul anterior, este ca și cum o faci dintr-o obligație socială. Este ca și cum te simți obligat/ă să îți întrebi partenera/ul cum i-a trecut ziua. Iar acesta cu siguranță nu este un mesaj pe care vrei să îl transmiți persoanei pe care o iubești.
În schimb, când întrebi ceva într-o manieră unică, nu doar că este mai personal, dar îi și transmite partenerului/ei că îți pasă. Încearcă să înlocuiești întrebarea „Cum ți-a fost ziua?” cu o întrebare precum „Ce ai învățat nou astăzi?” sau „Ce te-a făcut azi să zâmbești?”. Aceasta din urmă este în special mai puternică, întrucât îi arată partenerului/ei că îți pasă de binele său emoțional. Prin această întrebare, îți vei ajuta partenerul/a să retrăiască partea cea mai bună a zilei și este un mod plăcut de a începe o conversație.
-
Nu exprimați lucrurile evidente.
Uneori, simțim nevoia să auzim lucrurile care sunt, de altfel, evidente. Nu este suficient să-i spui partenerului/ei că îl/o iubești acum, întrucât peste un timp s-ar putea întreba dacă sentimentele tale s-au schimbat. Aceeași situație este valabilă și în cazul complimentelor. Când nevoile noastre nu sunt satisfăcute, tindem să căutăm să le obținem din altă parte, iar acest lucru categoric distruge relația.
-
Nu discutați o problemă sau un adevăr dureros.
O relație puternică se bazează pe capacitatea de a discuta despre orice. Indiferent de cât de dificilă sau ciudată ar fi o conversație, trebuie să vă asigurați că aveți încredere unul în celălalt pentru a avea o relație care merge bine. Faptul că nu discutați problemele și adevărurile, oricât de dureroase ar fi ele, reprezintă una dintre cele mai mari greșeli de comunicare.
-
Nu comunicați deloc.
Una dintre cele mai sigure căi spre distrugerea unei relații este lipsa totală de comunicare. Prima regulă a comunicării este să comunicați. Dacă nu vă vorbiți unul altuia, sau dacă vorbiți în defensivă riscați să închideți complet canalele de comunicare dintre voi. Iar când comunicarea se încheie, relația începe să dispară.
Comunicarea reprezintă adevărata sursă de viață a unei relații. Comunicați efectiv pentru a putea trece cu bine peste orice posibile obstacole apărute în relația voastră. Faptul că nu vă certați și nu aveți niciodată discuții în contradictoriu poate fi un semn bun. Atenție, însă, întrucât poate de asemenea însemna că nu comunicați suficient unul cu celălalt, din dorința de a păstra totul în liniște.
-
Nu vă ascultați și nu empatizați unul cu celălalt.
Comunicarea nu constă doar în faptul că unul dintre voi vorbește. Dimpotrivă, ea se referă și la faptul de a asculta și a înțelege persoana care vorbește. Cine să asculte, dacă amândoi sunteți hotărâți doar să vă exprimați gândurile?
Empatizarea este un alt element cheie în comunicarea dintr-o relație. Empatia reprezintă înțelegerea și alăturarea la starea emoțională a partenerului/ei. Dacă nu arăți empatie, partenerul/a se va simți în singurătate. Trebuie să înțelegi că persoana de lângă tine nu ți se destăinuie întotdeauna cu gândul de a-ți cere un sfat. Uneori, partenerul/a ar putea să se destăinuie din dorința de a primi sprijinul tău emoțional.