Nutritia reprezinta, de fapt, modul prin care corpul isi extrage toate elementele necesare dezvoltarii sale, energiei pe care o consumam zilnic si regenerarii corporale. Nutritia echilibrata, combinata cu exercitiile fizice si cu tratamentele specifice fiecarei persoane, ajuta la o dezvoltare armonioasa si la un corp si o minte sanatoase.
Alimentatia variata optima cuprinde toate tipurile de alimente care contin proteine, glucide, lipide, vitamine necesare organismului, pe scurt toate elementele nutritive necesare trecerii cu succes prin ziua respectiva. Nutritia corecta consta intr-un echilibru al acestor elemente nutritive.
Proteinele reprezinta substantele care ajuta la mentinerea si dezvoltarea masei musculare, a masei osoase si a cartilajelor. Ele pot fi gasite in alimente precum cereale integrale, alune, fistic, nuci, seminte, produse lactate, oua (in special albusul), carnurile (de pui, de peste, de vita).
Glucidele reprezinta sursa de energie a corpului, iar rolul lor este acela de a regla nivelul glucozei din sange. Alimentele bogate in glucide sunt fructele si legumele proaspete, produsele derivate din cereale, produsele zaharoase, anumite lactate. Evitati consumarea unor cantitati prea mari de glucide, deoarece exista riscul obezitatii. De asemenea, consumarea unui numar foarte mare de glucide, mai ales provenite din produsele dulci, poate duce la aparitia diabetului.
Lipidele reprezinta si ele o sursa energetica importanta pentru corp si ajuta la absorbtia nutrientilor. Ele au un scop important in formarea celulelor, in metabolismul organismului si au un rol imunoprotector. Alimentele bogate in lipide fac parte din categoria carnurilor (mai ales de peste), a lactatelor, a legumelor, a cerealelor, dar se gasesc si in oua.
Vitaminele, de toate tipurile, sunt foarte importante in nutritia corecta, acestea avand scopul de a imbunatati metabolismul, dezboltarea armonioasa, sistemul imunitar etc.. De aceea, multi doctori sustin faptul ca alimentele reprezinta cel mai bun medicament pe care il poate lua cineva, acestea fiind stabilite in functie de afectiunea de care suferim si de tipul de vitamine de care avem nevoie.
Nutritia personalizata poate fi decisa impreuna cu un nutritionist, iar perioada minima a programului de nutritie trebuie sa fie de minim 3 luni, din cauza ca oamenii si creierul lor se obisnuiesc cu alimentele nou introduse in aproximativ aceasta perioada, dar, in functie de specificul fiecarui caz, medicul va stabili perioada necesara a introducerii nutritiei personalizate.
Pentru a minimaliza riscul de aparitie a grasimilor din sange si a atacului de cord, va recomandam sa introduceti in alimentatia zilnica alimente precum coacaze, fulgi de ovaz, migdale, grapefruit, ananas, seminte de bostan, cirese si visine. De asemenea, consumati oua si iaurturi. Este important sa nu faceti exces de alimente si sa incercati sa aveti o dieta cat mai variata si cat mai echilibrata, pentru a putea sa ajutati la dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a corpului dumneavoastra.
Nu in ultimul rand, nutritia care va ajuta sa remodelati corpul dumneavoastra trebuie sa contina apa. Este necesara consumarea unei cantitati de minim 2 litri de apa pe zi, de fiecare data cand simtiti nevoia. Corpul este format in mare parte de apa, iar deshidratarea sa nu va aduce niciun beneficiu decat sa va faca sa va simtiti slabiti si neatragatori.
In concluzie, pentru a putea sa avem un corp armonios si pe care sa il iubim, trebuie sa avem mare grija de noi. De aceea, va recomandam sa mergeti la un medic nutritionist, sa faceti testele necesare si sa ascultati sfaturile specifice pe care vi le ofera.