În domeniul agriculturii, semințele sunt cele mai importante. Sunt cele care determină o recoltă bogată sau de calitate. Dar, pe piață există o mare varietate de semințe de legume sau de alte plante. Iată câteva dintre ele pentru a fi sigur că faci cea mai bună alegere.
Semințele țărănești. Adică semințele recoltate de agricultor, pentru o semănare ulterioară. Dar, acest concept se referă și la semințele care se adaptează mediului unde sunt plantate. Această adaptare trece printr-un lung proces de selecție naturală sau artificială.
Acest tip de semințe agricole prezintă marele avantaj de a evita epuizarea solului cultivat. În plus, sunt cele care pot favoriza și o anumită reîntoarcere la tehnici tradiționale deoarece este posibil să se recolteze pentru a putea fi semănate din nou anul viitor.
Semințele agricole ameliorate. Acest tip de semințe agricole sunt cele care au fost selectate de către om prin tehnici de polenizare controlate. Una din marea lor caracteristică este marea lor rezistență la maladii și la dăunători. Sunt și semințe ce se pot adapta extrem de ușor oricărui tip de regiune și care oferă o dezvoltare precoce, dar și o productivitate ridicată.
Semințele agricole hibride. După cum o indică și numele lor, este vorba despre semințe provenite de la încrucișarea unor varietăți pure. Se caracterizează printr-o creștere sau dezvoltare rapidă, cu rădăcini sau tije mai rezistente și mai robuste. În plus, fructul lor este de cea mai bună calitate.
Aceste semințe agricole pentru creșterea de legume au numeroase avantaje. Nu sunt deloc sensibile la condițiile climatice, au capacitatea de a fructifica într-o manieră optimă indiferent de climat. De altfel, numărul de fructe și de semințe este mai important cu aceste varietăți. Dacă ai o afacere în domeniu, semințele hibrid iți asigură o calitate garantată și o recoltă bogată și sănătoasă. În plus, acestea au o creștere rapidă și iti permit sa folosești în scurt timp pământul pentru o nouă recoltă.
Se pot distinge în acest caz, două tipuri distincte de semințe hibride:
- Semințele hibride cu o creștere determinată. Tija lor este cea care va limita formarea de noduri și înălțimea plantei mai ales începând din perioada înfloririi.
- Semințele hibride cu o creștere liberă. Producerea de noduri continuă și după tija principală, după înflorire. Înălțimea plantei va fi deci și ea mai mare.
Semințele horticole au o tipologie care cuprinde numeroase varietăți de mărimi și forme diferite, germinarea fiind diferită pentru fiecare dintre ele. Și totuși, aceste semințe agircole au în comun nevoia de umiditate și a unei irigații adecvate. Aporturile de apă sunt de altfel indispensabile pentru a se asigura germinarea și creșterea optimă a plantei pentru producție.
Semințele comestibile. Sunt produse direct pentru consumul uman, am putea da aici drept exemplu semințele de floarea-soarelui. Dar și cele de chimion, de muștar, de susan sau de fructe uscate. Conțin proporții importante de vitamine și de proteine, dar și de minerale precum calciul sau chiar și vitamina E.